staal hop - houblon

Kwaliteitsanalyse hop

Zowel voor de analyse van het alfagehalte als van het totale hopoliegehalte en de Hop Storage Index kan je bij het labo van Inagro terecht.

Wat bepaalt de hopkwaliteit?

Bij het brouwen van bier, is het belangrijk om de intrinsieke kwaliteit van de hop te kennen. De hopkwaliteit is enerzijds gebonden aan de hopvariëteit, maar anderzijds ook afhankelijk van de groeiomstandigheden en dus jaarafhankelijk. 

Ook de timing van hopoogst is cruciaal voor de hopkwaliteit. Je kan bij het labo van Inagro terecht voor een rijpheidsanalyse.

Analyse van vier kwaliteitskenmerken

Het labo van Inagro voert volgende hopkwaliteitsanalyses uit.
 • Hopzuren (alfazuren en betazuren)

  De hopzuren bestaan uit de alfazuren (humulonen) en de betazuren (lupulonen). Vooral de alfazuren, die tijdens het brouwproces worden omgezet in iso-alfa-zuren, zijn verantwoordelijk voor de bitterheid van het bier. De betazuren zijn meer van belang voor de bewaarbaarheid van het bier. 

  Deze analyse gebeurt via de HPLC volgens methode EBC 7.7. Hierbij bepalen we tegelijk het gehalte betazuren en vochtgehalte. De hopzuren worden uitgedrukt in %. 
  •    Het gehalte alfazuren situeert zich tussen de 2% en 19%,
  •    Het gehalte betazuren tussen de 2% en 10%.  

  Zowel het gehalte alfazuren als het gehalte betazuren is erg afhankelijk van de hopvariëteit. Daarnaast is er ook een belangrijke jaarinvloed. Naargelang de groeiomstandigheden van die regio en/of dat jaar, kan het gehalte hopzuren binnen eenzelfde variëteit ook een aantal procenten schommelen. 

  Het is ook belangrijk om de hop op het ideale tijdstip te plukken. Tijdens de afrijping van de hop neemt het alfagehalte toe tot een maximum. Na een aantal dagen zal het alfagehalte vervolgens dalen. 

  Grote verschillen in weersomstandigheden zorgen ervoor dat de hopzuren en oliegehaltes van jaar tot jaar sterk kunnen variëren. Hier een overzicht van de evolutie in % alfazuren tussen 2016 en 2022 van de vijf belangrijke hopvariëteiten. 

  Grote verschillen in weersomstandigheden zorgen ervoor dat de hopzuren en oliegehaltes van jaar tot jaar sterk kunnen variëren. Hier een overzicht van de evolutie in % alfazuren tussen 2016 en 2022 van vijf belangrijke hopvariëteiten.

 • Totale hopoliegehalte

  De essentiële hopoliën zijn verantwoordelijk voor het aroma van het bier en bestaan uit honderden componenten. De vier belangrijkste zijn β-myrceen, β-caryofylleen, α-humuleen en β-farneseen. Het labo van Inagro kan enkel het gehalte aan essentiële hopolie bepalen, niet de samenstelling. Deze analyse gebeurt volgens methode EBC 7.10. 

  Het totale hopoliegehalte situeert zich tussen de 0,5 en 3 ml/100 droge hop. Deze parameter is erg afhankelijk van de hopvariëteit. Daarnaast is er ook een belangrijke jaarinvloed. Naargelang de groeiomstandigheden van die regio en/of dat jaar, kan het totale hopoliegehalte binnen eenzelfde variëteit ook schommelen.

 • Hop Storage Index (HSI)

  Deze parameter geeft de versheid van de hop weer en toont aan of de hop op een kwaliteitsvolle manier werd verwerkt, verpakt en bewaard. 

  De HSI- waarde is niet echt gebonden aan de hopvariëteit, maar neemt toe met de tijd, de temperatuur en de verwerking van de hop (plukken/verwerken/bewaren).

  • HSI < 0,28 -0,31: goede kwaliteit
  • HSI ≈ 0,35: gemiddelde kwaliteit
  • HSI >0,51: slechte kwaliteit

  Deze analyse vindt plaats door een spectrofotometrische bepaling via de methode ASBC Hops-13. Bij deze methode bepalen we tegelijk het vochtgehalte en het gehalte alfazuren en betazuren.

 • Vochtgehalte

  Via deze analyse gaan we na of de hop voldoende gedroogd is. Volgens de EG Verordening Nr. 1850/2006 is er een maximumgehalte opgelegd voor het vochtgehalte van de geplukte en gedroogde hop. Bij bereide hop mag het vochtgehalte max. 12% bedragen.

Veelgestelde vragen over een hopkwaliteitsanalyse

 • Hoeveel kost een analyse?

  Dit zijn de prijzen van de verschillende analyses. 

  Analyse pakket Parameters en methode Tarief (excl. BTW)
  Hopzuren Alfa- en Betazuren, vochtgehalte
  EBC 7.7 en EBC 7.2
  38 eur
  Hopolie

  Totale hopolie
  EBC 7.10

  33 eur
  HSI HSI, Alfa- en Betazuren, vochtgehalte
  EBC 7.13
  72 eur

   

 • Bellen of pellets?

  Het labo analyseert zowel hopbellen als hoppellets. 

 • Wat is een goed hopstaal?

  De minimumhoeveelheid bedraagt 200g als je een analyse wil van alle parameters op één staal. Wil je slechts 1 of 2 parameters analyseren, dan is 100gr voldoende. Het hopstaal is voorgedroogd en vacuüm verpakt, liefst in een niet licht doorlatende zak. 

  Vul dit formulier in en geef aan welke aan welke analyses je wil uitvoeren. Stop het formulier bij je staal. 

 • Hoe een staal aanleveren?

  • Afgeven in het labo van Inagro: Ieperseweg 87 - 8800 Rumbeke-Beitem
   Van maandag tot vrijdag tussen 8.00 u-12.00 u en 12.45 u - 16.30 u aan het onthaal van het labo. Voor of na de kantooruren en in het weekend via de nachtkluis aan de inkom van het labo.
    
  • Per post versturen
   Labo Inagro - hopanalyses
   Ieperseweg 87, 8800 Rumbeke-Beitem 
   Op de buitenkant van het postpakket vermeld je "koel bewaren bij aankomst”.

  Vergeet het formulier! Vul het in, print het af en stop het bij je staal. Zo weten we welke analyses je wil uitvoeren. 

 • Wanneer ontvang ik de resultaten?

  Na ontvangst van de hopstalen, krijg je binnen de vijf werkdagen een analyserapport.

Meer info

Heb je nog vragen over hopanalyses?

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.