biogasinstallatie

(Pocket)vergisting

De landbouwsector staat momenteel voor grote uitdagingen, en daarin speelt verduurzaming een belangrijke rol. Pocketvergisting biedt antwoorden. Want op die manier kan je als landbouwer biomassastromen vergisten, en zo hernieuwbare energie produceren.

Bewustwording en interesse opwekken

Via het BOOST-project konden we landbouwers bewust maken van de mogelijkheden van pocketvergisting en hun interesse opwekken. We gingen dieper in op de praktische, economische en juridische aspecten van deze techniek. We organiseerden we een demonstratiedag met veel gasten, waar we de eerste operationele resultaten van pocketvergisting in Vlaanderen presenteerden.

Potentieel en rendabiliteit

Of vergisting rendabel is, hangt af van verschillende factoren. Wat wel vast staat is dat er veel potentieel is. We verzamelden praktische tips en tricks en lanceerden een specialisatiecursus, waarin ook nabewerkingstechnieken worden behandeld om de waarde van het restproduct na vergisting te verhogen. 

Pocketvergister bedrijf 2

Witloofresten, een waardevolle bron

Hoewel pocketvergisters vooral in de dierlijke sector worden ingezet, hebben ook witloofresten potentieel. We gingen er zelf mee aan de slag en ontwikkelden een eigen rekentool voor landbouwers . De resultaten zijn niet zwart-wit, maar bieden veel interessante inzichten.

staalname witloofresten

Van biomassa naar brandstof

Tijdens vergisting wordt biogas geproduceerd, een waardevolle hernieuwbare energiebron. Biogas kan op diverse manieren worden opgewaardeerd, zelfs tot tractorbrandstof. In 2025 zetten we ons onderzoek voort op onze biogassite, die volop in ontwikkeling is voor nog meer baanbrekende resultaten.

Luchtfoto van biogasinstallatie met wkk Inagro
  • Vorige pagina

    << Duurzaam en slim omgaan met water

  • Volgend hoofdstuk

    Landschappelijke integratie >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk Bodem, water en energie