Biogas als bruggenbouwer in energietransitie
Anno 2024 produceert Europa 6,4 miljard m³ biomethaan op jaarbasis, een stijging van 32% in vergelijking met afgelopen jaar. Er is ook een stijgende bereidwilligheid om te investeren. De talrijke opkomst voor deze conferentie was dan ook tekenend voor deze bloeiende sector. Er is echter nog een lange weg te gaan om 35 miljard m³ te produceren tegen 2035, zoals in het REPowerEU-plan staat. Dit plan is er gekomen in 2022 om een betaalbare, zekere en duurzame energie te kunnen voorzien binnen Europa.
Meerdere voordelen
Als we het hebben over de biogasindustrie, is het overduidelijk dat biogas een erg belangrijke rol kan spelen in onze toekomst op lange termijn en voordelen oplevert voor het milieu, de landbouw en onze eigen Europese economie.
Allereerst is er natuurlijk de energieproductie. Bovendien kunnen er meerdere vormen van energie geproduceerd worden, zoals warmte, elektriciteit, biomethaan (ter vervanging van aardgas) en bio-LNG. Biomethaan kan ook dienen als seizoensgebonden energieopslag, in tegenstelling tot bijvoorbeeld batterijen die slechts voor een korte periode energie kunnen opslaan.
Biogas draagt ook in hoge mate bij tot circulaire landbouw. Lokale biomassastromen (zoals mest of gewasresten) kunnen worden gebruikt als grondstof. Hierdoor wordt energie en een hoogwaardige meststof (digestaat) geproduceerd, waardoor nutriënten- en energiekringlopen lokaal worden gesloten.
Biogas als bruggenbouwer
Biogas kan ook veel elementen van de energietransitie met elkaar verbinden. De landbouw-, afval- en watersector kunnen leveranciers worden voor de productie van biogas, terwijl sectoren als energie en transport eindgebruikers zijn van biogas en biomethaan. Biogas kan ook bruggen slaan tussen enkele van de belangrijkste pijlers van de Green Deal. De sector staat op het kruispunt van meerdere prioriteiten onder de nieuwe EU-agenda die veel verder reiken dan de productie van hernieuwbare energie. Zo is bijvoorbeeld het verminderen van broeikasgasemissies van groot belang, maar ook het bevorderen van de circulaire economie en het mogelijk maken van een duurzame en concurrende landbouwsector.
De biogasindustrie is een duidelijk voorbeeld van wat circulaire economie is, omdat ze zoveel elementen met elkaar verbindt. Daarom kan ze de energietransitie mogelijk maken.
François Gemenne - onderzoeker
Potentiële obstakels
Hoewel biogas veel voordelen kan bieden, zijn er enkele aspecten die de verdere uitrol kunnen belemmeren, zoals het ontbreken van bindende doelstellingen, de soms vrij hoge investeringskosten, de niet steeds consistente samenstelling van grondstoffen en een instabiele wetgeving. De sector heeft een voorspelbaar beleid en een duidelijke regelgeving nodig om langetermijninvesteringen aan te trekken en een meer samenhangende markt te creëren.
Ook het opbouwen van vertrouwen is belangrijk. Daarom is goede communicatie essentieel zodat er een duidelijke erkenning is voor deze waardevolle energiebron.
Biogas op Inagro
Inagro beschikt al jaren over een eigen biogasinstallatie, die dienst doet als onderzoeksinstallatie, maar ook als demoplatform. Binnen de projecten Biogas-MAMBO en Value4Farm zal Inagro de komende periode ook inzetten op biomethaan. Houd daarom zeker onze nieuwsbrief in de gaten voor updates omtrent verdere aanpassingen aan onze biogassite.