Vers van de pers: specialisatiecursus pocketvergisting en nabewerking
Met een pocketvergister en nabewerking stel je je landbouwbedrijf in staat om meer zelfvoorzienend te worden door de productie van eigen energie en kunstmest. Eerder publiceerden we een basiscursus die een antwoord bood op basisvragen over pocketvergisting en nabewerkingstechnieken zoals ammoniakstripping en membraanfiltratie. Is je interesse hierdoor gewekt en wil je ermee verder? De specialisatiecursus maakt je wegwijs in de rendabiliteit, wetgeving en praktische toepassingen.
Nieuwe cursus beschikbaar
Pocketvergisting en nabewerkingstechnieken zijn geen installaties die je standaard op je landbouwbedrijf plaatst. Pocketvergisting is een techniek waarmee je bedrijfseigen biomassastromen vergist om hernieuwbare energie te produceren. Verdere nabewerking van mest of digestaat waardeert de mest verder op tot een hoogwaardige meststof. Deze nabewerkingstechnieken zijn perfect te combineren met pocketvergisting, want dan wordt de door de pocketvergister geproduceerde elektriciteit en warmte meteen nuttig gebruikt door de nabewerkingstechniek.
Interesse in deze technieken, maar je kent ze nog niet zo goed? Wij maakten een dubbele cursus om de meest prangende vragen te beantwoorden!
- In onze basiscursus leer je de verschillende technieken en hun voordelen kennen. Kennismaking met de technieken kan helpen om snel duidelijk te maken of je als landbouwer al dan niet verdere interesse hebt om deze techniek(en) te implementeren op jouw bedrijf.
- Met onze specialisatiecursus delen we informatie over de rendabiliteit en steunmaatregelen, wetgeving en de praktische toepassing.
Demonstraties bij de noorderburen
En dat er wel degelijk interesse is in deze technieken, bewees de daguitstap op 13 juni rond innovatieve mestbewerkingstechnieken op het landbouwbedrijf. Hoewel hier en daar werd afgezegd vanwege de uitgestelde voorjaarswerken, bezochten we met 26 deelnemers uit het westen en oosten van Vlaanderen twee landbouwbedrijven over de grens in Nederland.
Van den Borne aardappelen
Het eerste bedrijf was Van den Borne aardappelen in Reusel. Deze aardappelboer teelt aardappelen aan beide kanten van de grens, en komt daardoor dus met verschillende wetgevingen in aanraking. Toch heeft hij een zeer inspirerende visie over duurzame precisielandbouw. In zijn bedrijfsmanagement richt hij zich op het belang van het bodemleven en de bodemvruchtbaarheid. Minerale meststoffen bevorderen de bodemvruchtbaarheid niet, en dus zou je de huidige landbouwpraktijken met roofbouw kunnen vergelijken. Jacob van den Borne pleit ervoor om organische mest en kunstmest op het juiste moment en met de juiste techniek toe te passen. Verrijkte mest geproduceerd door een mestverrijker is hiervoor perfect. Hierbij wordt door middel van plasmatechnologie stikstof uit de lucht gebonden aan de mest, waardoor minder methaan- en ammoniakemissies vrijkomen bij opslag en toepassing.
Door het ganse jaar gegevens te verzamelen, verschillende parameters te loggen en de bodem en gewassen te bemonsteren, wil Jacob de percelen opvolgen, de gegevens koppelen aan opbrengsten en zo blijven leren wat de beste bodempraktijken zijn. De kennis en resultaten die hij verzamelt, wil hij delen met de landbouwsector via Van den Borne Campus. Binnen deze visie komt er ook een veld van de toekomst, waarbij regeneratieve landbouw, de huidige landbouwpraktijk en landbouw hoe het er in 50 jaar zou kunnen uitzien naast elkaar zullen liggen om met elkaar te vergelijken.
V.o.f. Melkveehouderij van poppel
Daarna bezochten we V.O.F. melkveehouderij Van Poppel in Molenschot. Dit melkveebedrijf met 170 melkkoeien paste enkele jaren geleden hun bedrijf aan om aan de wijzigende wetgeving en emissienormen te voldoen. Om alle aanpassingen die ze in gedachten hadden optimaal op elkaar af te stemmen, zaten ze met een tiental partijen aan tafel.
- Uiteindelijk werd de roostervloer afgedicht met rubberen matten,
- wordt de mest verzameld door mestrobots,
- waarna de verse mest richting pocketvergister gaat.
Het digestaat wordt gescheiden, waarbij de dikke fractie in de ligboxen worden gebruikt en de dunne fractie via ammoniakstripping wordt opgewaardeerd tot ammoniumsulfaat. Door middel van deze combinatie spaart het bedrijf kosten uit op stroom, warmte én kunstmest!