Puntvervuiling vermijden tijdens de behandeling

spuittoestel veld

Bufferzones

Respecteer bij het spuiten altijd de opgelegde bufferzones. Spuiten in de bufferzone of in de waterloop veroorzaakt rechtstreekse verontreiniging. Eens het middel in het water terecht gekomen is, wordt het daar niet meer afgebroken. 

Als je geen rondpompsysteem hebt je en je de spuitboom eerst moet 'doorspuiten' vooraleer de spuitvloeistof over de volledige boombreedte zit, doe dit dan niet tegen of in de waterloop maar liefst op een andere hoek in het veld.

bufferzone

Granulaten

Als je granulaten moet strooien (meestal slakkenkorrels), zorg dan dat je granulaatstrooier correct staat afgesteld en dat er geen slakkenkorrels in de waterloop terecht komen. Strooi desnoods de kanten met de hand of door met een kleine granulaatstrooier 'af kant' te strooien vanop de bufferstrook. Enkele korrels in de waterloop zijn, in waterwingebieden, voldoende om de drinkwaterproductie te belemmeren.

out

Drift

Door drift kunnen spuitdruppeltjes in de waterloop terecht komen. De verplichte driftreductie zorgt dat je met grovere druppels spuit die minder makkelijk wegwaaien en zo voorkom je dus verontreiniging. 

drift slechte verdeling in het veld

Goed bezig tijdens het spuiten?

Bekijk zeker ook de tips om puntvervuiling vóór en na het spuiten te vermijden.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.