
Wat kan ik doen tegen Phytophthora in witloof?

Phytophthora cryptogea of bruin penrot is een schimmel die vele jaren in de bodem kan overleven en zware economische verliezen kan veroorzaken bij witlooftelers. Besmetting van Phytophthora gebeurt op het veld, maar de symptomen zijn meestal pas zichtbaar in de forcerie. Enkele maatregelen waarmee je besmetting kan beperken: bij droog weer rooien, de wortels snel verwerken na rooi en zieke wortels apart bewaren.
Besmetting
Phytophthora komt meestal voor op de delen van het veld waar het water langdurig blijft staan. In vochtige omstandigheden kan de schimmel zich namelijk heel snel ontwikkelen. De besmetting gebeurt veelal op het veld bij vochtig en warm weer tijdens de rooi. De zoösporen van Phytophthora kunnen zich razendsnel verspreiden in de circulerende voedingsoplossing van een hydrocultuur.
Hoe te herkennen?
Schuimvorming op de voedingsoplossing is in de hydrocultuur het eerste teken van de aanwezigheid van deze schimmel. In een later stadium kan er door bacteriegroei ook verslijming ontstaan.
Phytophthora veroorzaakt een donkerbruine stevige verrotting van de wortel die zich vanonder aan de wortelen ontwikkelt en dan verspreidt naar boven. Dit geeft een hevige pulpreuk af. De verrotting kan zich over de hele wortel doorzetten. Dit remt de groei van de vezelwortels waardoor ook de krop niet goed meer groeit en onverkoopbaar wordt. Bij grondteelt controleer je best regelmatig de ingetafelde wortels.
Bestrijding
-
Voorkomen van (verdere) besmetting:
- Risico-evaluatie van het veld laten maken.
- Niet rooien bij regenweer.
- Snelle verwerking (koeling) na rooi.
- Rassenkeuze: sommige rassen zijn minder gevoelig.
- Goede afwatering of diepe grondbewerking.
- Wortels uit nat perceel apart bewaren.
- Zieke plantdelen volledig verwijderen.
- Goede bedrijfshygiëne.
-
Bij aanwezigheid van Phytophthora in bodem, kan je:
- de grond ontsmetten door te stomen.
- de grond vervangen door gezonde grond.
-
Chemische bestrijding:
- Veldbehandeling.
- Kraagbehandeling.
- Product in voedingsoplossing.