Larven oogsten

Rentabiliteit insectenkweek

Insectenkweek kan rendabel zijn, als je de juiste factoren combineert. Denk aan kennis van zaken, maar zeker ook de insectensoort, schaalgrootte, locatie en je afzetmarkt.

Is insecten produceren rendabel?

Insecten produceren is voor pioniers. Er is geen standaard, gegarandeerd businessplan voor succes. De rentabiliteit is te afhankelijk van verschillende factoren die door elke ondernemer anders ingevuld worden. De voornaamste factoren zijn:

 • insectensoort
 • schaalgrootte
 • locatie
 • afzetmarkt
 • kennis 

Al deze en andere factoren zijn essentieel om bij stil te staan, wil je een goed doordacht businessplan opmaken en uitvoeren. Laat je dus goed begeleiden, door Inagro bijvoorbeeld.

Insectensoort

​Een handvol insectensoorten wordt commercieel gekweekt, maar tussen de soorten zijn heel wat verschillen. Een aantal voorbeelden:

 • De levenscyclus: meelwormen hebben een levenscyclus van 13 weken, die van de zwarte soldatenvlieg duurt hooguit 5 weken en die van de krekel zo’n 7 weken.
 • Het voeder: sprinkhanen eten voornamelijk vers gras, zwarte soldatenvlieglarven groeien in een brijvoeder, terwijl meelwormen een droog voeder verkiezen. 
 • De wetgeving: meelwormen en krekels zijn toegelaten voor humane consumptie terwijl zwarte soldatenvliegen enkel voor diervoeder of technische toepassingen zoals make-up mogen gebruikt worden.
 • Allergische reactie: je kan vlug allergisch worden aan sommige insecten zoals meelwormen en sprinkhanen of je bent het al… 

Weet dus goed voor wie en waarom je insecten wil kweken, voor je een keuze maakt. 

insecten

Schaalgrootte

Kleinschalige bedrijven hebben doorgaans hogere lopende kosten per kilogram geproduceerd insect. Dat komt omdat bepaalde kosten nu eenmaal minder afhankelijk zijn van de hoeveelheid die je produceert en daardoor zwaarder doorwegen op de kosten van een kleine productie. Denk aan meet- en regeltechnieken, bureau, automatisatie van processen,…  

Grootschalige bedrijven zullen rekening moeten houden met een grotere afzetmarkt. Wil je 10.000 ton meelworm verkopen zal dit niet lukken op de hobbymarkt waar doorgaans een hoge prijs/kg product betaald wordt. Hier heb je andere afnemers nodig, bijvoorbeeld uit de diervoeding. Zij zullen uiteraard veel minder per kilogram product betalen en verwachten ook een gegarandeerde kwaliteit (vaak ook al gedroogd en ontvet). 

Insectenkweek

Locatie en afzetmarkt

Houd rekening met de locatie waar je wil produceren. Heb je een oude boerderij met afgeschreven stallen of moet je alles van nul opbouwen en grond kopen? Is er een bedrijf met restwarmte of nuttige reststromen in de buurt?

Om geld te verdienen moet je de insecten uiteraard verkopen. Om je afzetmarkt te bepalen heb je een doordachte strategie nodig die past bij je schaalgrootte, en insectensoort. Schuim je festivals af met een mobiel kraampje waar je insecten in kleine hapjes aan de man brengt of ga je produceren voor een grote diervoeder fabrikant? Beiden kunnen maar zijn een wereld van verschil.  

Kennis

Zonder kennis van zaken begin je er best niet aan. Wil je kennis verwerven zodat je alle factoren beheerst om een goed businessplan op te maken en succesvol insecten kunt produceren, kom dan langs bij Inagro. Neem alvast een vliegende start met onze handige tool om je productiekost in te schatten en onze videolessen.

Om startende kwekers op weg te helpen, ontwikkelden we een tool die een eerste inschatting van de productiekost geeft. De tool dient om een bestaand gebouw in te richten, en richt zich zowel op producties met veel handenarbeid als producties met automatiseringen. Op basis van de afmetingen van de kweekruimtes die je in de tool ingeeft, wordt het volgende ingeschat:

 • de lopende kosten voor het produceren van een bepaalde hoeveelheid insecten
 • de arbeid die bij een kwekerij met de door jou ingestelde parameters komt kijken
 • de totale productiekost van je zwarte soldatenvlieg of meelworm productie

Opgelet! De tool blijft slechts een hulpmiddel. Alle ingegeven data, zoals aankoopprijzen, dienen door jezelf gecontroleerd te worden op marktconformiteit. Inagro kan dus niet verantwoordelijk worden gesteld voor beslissingen genomen op basis van de tool.

Videolessen

 • Waarom insecten kweken?

 • Belgische wetgeving insectenkweek 1/2

 • Belgische wetgeving insectenkweek 2/2

 • Rentabiliteit van insectenkweek

 • Verwerking van insectenkweek

 • Stap voor stap - meelwormen kweken

 • Stap voor stap - zwarte soldatenvliegen kweken

Meer info?

Wenst je meer info? Heb je vragen in verband met het berekenen van uw productiekost of de opmaak van een businessplan? Neem dan contact met ons op.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.