Hermetia illucens

Hoe kweek je zwarte soldatenvliegen?

Een duidelijke handleiding

De kweekhandleiding beschrijft in duidelijke stappen hoe je, op efficiënte wijze, zwarte soldatenvliegen kweekt.

Door de toenemende vraag naar lokale en duurzame voeding, stijgt ook de interesse in het gebruik van insecten in dierenvoeder. Insecten zijn namelijk efficiënt op vlak van gebruik van water, voeder en plaats. De uitgebreide kweekexpertise rond zwarte soldatenvliegen is gebundeld in een gratis kweekhandleiding.

Mogelijkheden

De consument is zich steeds vaker bewust van de impact van (de productie van) voedingswaar op het milieu. Om diezelfde reden zoekt hij naar duurzame voeding. Zwarte soldatenvliegen kunnen als duurzame voederbron voor de productie van dierlijke producten gebruikt worden. Op dit moment worden ze wereldwijd grootschalig geproduceerd.

Zwarte soldatenvliegen zetten reststromen op zeer efficiënte wijze om naar verkoopbare producten voor markten zoals aquacultuur en binnenkort ook varkens en kippen. En dit bovendien op beperkte oppervlakte. Reken op een opbrengst van 620 kg larven per jaar per vierkante meter.

Larven

Je kan zwarte soldatenvliegen perfect onder kunstmatige omstandigheden op grote schaal produceren. Daarbij zijn een goede huisvesting, het klimaat en het voeder van groot belang. Zwarte soldatenvliegen zijn echte veelvraten en bovendien niet kieskeurig. Het vochtgehalte van het substraat is wel een cruciale factor voor een efficiënte kweek. De kweek kent ook enkele uitdagingen. De levensduur van de vlieg zelf is kort.

Bovendien legt de vlieg slechts eenmaal eitjes. Deze levensfase vraagt dus de nodige zorg.
Inagro bundelde zijn kennis op basis van ervaring in het praktijkcentrum insectenkweek en op basis van bestaande literatuur in een overzichtelijke kweekhandleiding. Aan de hand van verschillende stappen ondersteunt deze handleiding de opstart van de kweek. Verscheidene onderwerpen zoals materiaalkeuze, infrastructuur, voeder, het kweekproces voor elke levensfase, maar ook het restsubstraat en troubleshooting komen aan bod.

larve van een zwarte soldatenvlieg

Wist je dat

De larven kunnen verdrievoudigen in gewicht op 1 dag tijd.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.