Bewaring van aardappelen voor thuisverkoop
Aardappelen voor thuisverkoop worden doorgaans in beperktere hoeveelheden geteeld en bewaard. Voor de kiemremming kon in het verleden CIPC (chloorprofam) gebruikt worden bij het inschuren, maar dit is sinds de zomer van 2020 niet meer mogelijk. Het bewaren en kiemvrij houden is voor kleine partijen niet zo evident.
Bewaren en kiemvrij houden van kleine partijen
Om de aardappelen (deels) kiemvrij te houden, kan je tijdens het groeiseizoen maleïnehydrazide of MH (Fazor, Itcan, Crown, Himalaya, Magna) toepassen. Zo komen de aardappelen na de oogst minder kiemlustig de schuur in. In functie van het ras, het seizoen en de bewaartemperatuur houd je de aardappelen hiermee kiemvrij tot pakweg december – januari.
Aangepaste bewaarcel
De nieuwe kiemremmers - die als fog worden toegepast - maken het noodzakelijk een mooie, afgesloten ruimte te hebben voor de bewaring van aardappelen. Door dit bijvoorbeeld met (sandwich)panelen op te bouwen binnen een bestaand gebouw of beschikbare loods. Let erop dat de lucht ververst wordt via een in- en uitlaat. Indien het niet mogelijk is externe lucht rechtstreeks aan te trekken om vlot in te koelen, is het een optie om de cel met mechanische koeling uit te rusten.
Een goede ventilatie is nodig voor de bewaring (drogen) en de kiemremming. Normaal is bulkbewaring met kanalen of roosters hiervoor ideaal. Alleen is dit praktisch en economisch moeilijk haalbaar voor kleine bewaarhoeveelheden. Bewaring in kisten biedt hier een mogelijk oplossing door vrije ruimte te voorzien tussen de kisten. Met kisten werk je bovendien zeer flexibel en laat het je toe meerdere partijen of rassen bij elkaar te bewaren.
Kiemremming tijdens de bewaring?
Ethyleen kan je perfect in kleine cellen gebruiken, maar het is niet geschikt voor alle rassen. De andere kiemremmers worden meestal via heetverneveling toegepast, waarbij de toestellen eerder geschikt zijn voor grote loodsen en/of in loonwerk gebeurt. Als alternatief is ook koudverneveling mogelijk. Hiervoor zijn toestellen beschikbaar die aangepast zijn voor kleine debieten.
Opgelet: stel deze toestellen goed af om te grove druppels te vermijden, want dit leidt mogelijks tot verbranding van de aardappelen. De spuitnevel mag ook niet rechtstreeks op de knollen terechtkomen. Respecteer altijd de nodige wachttijd na de toepassing.
Bewaring bij derden?
Een andere optie is om de aardappelen in kisten te stockeren en deze kisten te plaatsen bij collega telers, bijvoorbeeld in een grote bulkbewaring. De kiemremming kan dan gebeuren samen met de andere aardappelen. Houd hierbij wel rekening met de wachttijd na toepassing van de kiemremmer.