Flaxy-HEMP: implementatie van textielhennep als low input gewas in de Vlaamse landbouwsector

hennep veld

Project info

Project info

Project type

VLAIO-LA

Startdatum

01/12/2024

Einddatum

30/11/2028

Situering en aanleiding

Hennepteelt voor textieltoepassingen kan bijdragen aan de verduurzaming van de Vlaamse landbouw aangezien hennep een snelgroeiend gewas is met zeer weinig inputs (lage N-bemesting, geen gewasbeschermingsmiddelen) waardoor het garant staat voor een beperkte druk op het milieu. Hennep stimuleert een ruimere gewasdiversificatie en door de lange termijn opslag van CO2 in duurzame textielproducten draagt hennep bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Op die manier sluit de implementatie van hennepteelt in de Vlaamse landbouw nauw aan bij de Europese Green Deal, de Farm-to-Fork strategie en het Actieplan Circulaire Economie.

Hennepteelt voor textieltoepassingen bevindt zich momenteel op een keerpunt in Vlaanderen. 

  • Er is een groeiende interesse bij landbouwers om te starten met de teelt, de oogstmechanisatie voor textieltoepassingen staat nagenoeg op punt en is aanwezig in Vlaanderen en ook de vlassector (o.a. de zwingelbedrijven) wil starten met de verwerking van hennep na enkele tegenvallende jaren in de vlasopbrengst. 
  • Daarnaast is de Vlaamse textielsector vragende partij voor de aanlevering van kwalitatieve, lokaal geproduceerde en traceerbare hennepvezels.

Samenwerking tussen landbouwers, machinebouwers, de vlassector en bij uitbreiding de textielsector is cruciaal om de teelt en verwerking van hennep succesvol te laten verlopen.  

Innovatiedoel

Het algemeen doel van Flaxy-HEMP is om de rendabiliteit van textielhennep te verhogen in alle stappen van de waardeketen om op die manier de teelt aantrekkelijker te maken voor landbouwers en investeerders. Met dit projectvoorstel willen wij de resterende bottlenecks in de keten aanpakken en de verschillende schakels op elkaar afstemmen, zodat een consistente vezelopbrengst en -kwaliteit kan gegarandeerd worden. Op deze manier kan de Vlaamse landbouwsector een concurrerende positie (o.a. t.o.v. Frankrijk) verwerven in deze groeiende markt en tegelijkertijd bijdragen aan verduurzaming van de sector.  

  • Concreet willen we de teeltpraktijk (incl. de verschillende mechanisatiestappen) van hennep voor textieltoepassingen verder optimaliseren om zodoende de rendabiliteit te verhogen
  • Daarnaast willen we de vezelextractie op bestaande vlaszwingellijnen kostenefficiënt maken en ketenintegratie faciliteren om zo een stabiele afzetmarkt voor hennepvezels te creëren
  • We willen de teelt opschalen in samenwerking met pionierstelers en de uitwisseling van hun praktijkervaring faciliteren om zo nieuwkomers aan te moedigen en te ondersteunen
  • Tenslotte willen we via verschillende disseminatie- en valorisatie-activiteiten de impact van het project vergroten
hennep roten

Verwachte impact voor het doelpubliek

De implementatie van hennepteelt voor textieltoepassingen op Vlaamse landbouwbedrijven, die via dit project gefaciliteerd wordt, heeft het potentieel om een breed scala van positieve economische en milieueffecten te genereren die verder reiken dan de Vlaamse landbouwsector. De impactgebieden zijn o.a.:

  • Economische groei
    Met verwachte lange vezelopbrengsten tot 1,5 ton/ha (zie o.a. project Hemp4Textiles) en de bijhorende lange vezelprijzen van 5,34 euro/kg (prijs gemiddelde 22-23, vlasberichten) kan hennepteelt voor textieltoepassingen een aanvullende inkomstenbron vormen voor Vlaamse landbouwers. 
  • Werkgelegenheid
    De teelt en verwerking voor textiel kan bijkomende tewerkstelling creëren in de verschillende sectoren van de waardeketen (landbouw- tot textielsector).
  • Versterken van de bestaande vlassector
    Hennepteelt kan de vlassector veerkrachtiger maken (risicospreiding) en tegemoetkomen aan veranderende marktomstandigheden. 
  • Spillover naar andere sectoren
    Na hennepverwerking op de vlaszwingellijn bekomt men naast de hoogwaardige lange vezels voor de textielsector, ook korte vezels en scheven, die o.a. in de bouwsector kunnen gevaloriseerd worden. Op die manier draagt de textielteelt bij aan een meer circulaire economie en een duurzamere aanpak van materiaalgebruik.
  • Duurzaamheid
    Hennepteelt draagt bij aan duurzame landbouwpraktijken en heeft het potentieel voor koolstofopslag, waardoor het nauw aansluit bij de beleidsprioriteiten (zie situering). 
  • Regionale zelfvoorziening
    Lokale productie van hennepvezels voor textiel kan bijdragen aan regionale zelfvoorziening en verminderde afhankelijkheid van import, wat de veerkracht van de textielsector in de regio kan vergroten. 

Partners

Financiers

VLAIO

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.