Hennep voor textiel
We brachten samen met HOGENT AFN en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant in het kader van het HempFarmers project een bezoek aan de henneppercelen die specifiek werden uitgezaaid voor textieltoepassingen. De percelen bevinden zich dit jaar in Wortegem-Petegem, Horebeke, Bornem en Bierbeek.
Ook interesse om aan de slag te gaan met hennep voor textiel? Schrijf je dan zeker in voor het proefveldbezoek op 28 juni!
De percelen: stand van zaken
HempFarmers werkt samen met vier telers. De hennep op de verschillende percelen werd gezaaid tussen begin en eind mei aan een zaaidichtheid van 80 kg/ha. Ondanks de droogte staat het gewas er goed bij. De lengte varieert momenteel tussen 10 en 100 cm. Ook de plantdichtheid ziet er goed uit, want voor hennep bestemd voor textieltoepassingen is het van belang dat er voldoende planten per vierkante meter staan. Er wordt verwacht dat het gewas begin augustus geoogst zal worden en dat de lengte dan ongeveer zo'n 2 meter zal bedragen.
Hennep voor textiel: de uitdagingen bij de zaai en opkomst
De textielsector in Vlaanderen vraagt naar lokaal geteelde, lange hennepvezels. Ook landbouwers zijn geïnteresseerd en willen hun teeltrotatie verruimen met hennep. Tot enkele jaren geleden was de teelt van hennep voor de productie van lange vezels voor textiel niet mogelijk. De laatste jaren waren er succesvolle ontwikkelingen zodat dit wel mogelijk wordt.
Indien je hennep voor textiel wil telen, hou dan tijdens het zaaien en de opkomst rekening met:
- de bodem: kies een perceel met niet verdichte en goed gedraineerde bodem. Zorg voor een fijn zaaibed.
- de zaaidichtheid: voor fijne textielvezel textieltoepassingen zijn lange fijne planten nodig die niet te groot worden (ongeveer 2,20 m). Zaai dus aan 75-80 kg/ha.
- de zaaidiepte: hennep mag niet te diep gezaaid worden, maximum 2-3 cm.
- bemesting: 70 eenheden werkzame stikstof in een eenmalige gift voor inzaai volstaan. Baseer je hiervoor op de bodemanalyse. Er kan zowel organische als kunstmest gebruikt worden.
- vogelafweer: aangezien hennep ondiep wordt gezaaid, is vogelafweer tijdens de opkomst belangrijk.
- vocht tijdens de opkomst: hennepzaad heeft vocht nodig om te kiemen. Eens het gewas boven staat, kan het vrij goed tegen de droogte. Verder is een voldoende opgewarmde bodem (+8°C) cruciaal voor een goede opkomst en snelle gewassluiting.

De oogst van hennep voor textiel
Ook de oogst van hennep voor textiel verloopt anders in vergelijking met hennep geteeld voor bouwtoepassingen. De stengels worden door gespecialiseerde oogstmachines in stukken van één meter gesneden en vervolgens parallel op het veld gelegd. Daarna zal de hennep, net als vlas, roten in een zwad op het veld. De stengels moeten daarna, afhankelijk van de weersomstandigheden, minstens één keer gekeerd worden met een vlaskeerder. Tot slot wordt de hennep in ronde balen geperst.
Kom naar het proefveldbezoek hennep op 28 juni!
