Wroeten in de kennis van 10 jaar varkensacademie - Deel 1: robuust varken
Op 29 november 2024 gaat de 10de editie van de Varkensacademie door. Naar aanloop van deze feesteditie staan we in een reeks nieuwsberichten stil bij de opgedane kennis van de afgelopen varkensacademies. Anita Hoofs beet in 2014 de spits af van de eerste Varkensacademie. Ze schetste de contouren van de varkenshouderij van morgen. Centraal in haar presentatie stond een robuust varken dat zelfstandig en zonder ingrijpen groot wordt, met optimale economische prestaties tot gevolg.
We gaan in dit nieuwsbericht dieper in op haar visie van toen: de basis van het robuuste varken is een goede gezondheid, weerstand tegen ziektekiemen, en fysieke en sociale kracht. Dit vertaalt zich volgens Hoofs in een optimale groei, een mooie krulstaart en een stressbestendig dier.
Bedrijfsoptimalisatieplan voor optimaal rendement
De kracht van een succesvolle varkenshouderij ligt in een professioneel bedrijfsoptimalisatieplan. Dit plan omvat concrete doelstellingen, een diagnose van de huidige situatie, een plan van aanpak, metingen, evaluatie en bijsturing. Vragen die je volgens Hoofs geregeld moet stellen zijn:
- Is mijn basismanagement in orde?
- Voldoen mijn water en voeder aan de normen?
- Wat is mijn voedersamenstelling? Voeder mag geen black box zijn.
Samenwerking en externe expertise
Bedrijfsoptimalisatie is een samenspel tussen de ondernemer, personeel, dierenarts en externe deskundigen. De inbreng van externe experts is cruciaal om bedrijfsblindheid te voorkomen en nieuwe inzichten te genereren.
Focus op robuuste biggen en zeugen
Robuuste biggen komen van robuuste zeugen. Een hoge voederopname, een gewichtsverlies van minder dan 10% tussen werpen en spenen, en een gezonde kraamstalperiode (geen infectie of beschadiging aan uier, kling en beenwerk) zijn cruciaal. De zeug moet robuuste biggen grootbrengen met een hoog geboortegewicht, goede biestopname, optimale melkopname en een vlotte overgang naar de periode na het spenen. Biggen die het meeste groei halen in de eerste 24 uur hebben het minst kans op uitval voor het spenen. Biggen die vast voer opnemen voor spenen groeien sneller na het spenen.
Vleesvarkens: eens groot, altijd groot
Een optimale start in de kraamstal en een goede biggenopfok zijn cruciaal voor een optimale groei van vleesvarkens. "Eens groot, altijd groot" is het motto, met een focus op een optimale voederopname, een gezondheidsbehoud en een stressvrije omgeving.
Focus op biestmanagement
De varkenshouderij van morgen was in 2014 gericht op robuuste varkens, optimale gezondheid en een professionele bedrijfsvoering. Dit resulteert in maximale economische prestaties. We zien nu, in 2024, dat dit nog steeds de basis is voor een succesvolle varkenshouderij!
In ons volgend nieuwsbericht wroeten we in de opgedane kennis van biestmanagement.
Schrijf je in voor de zomereditie VarkensAcademie
Bron: Varkensacademie 2014: Anita Hoofs, Succesfactoren in de varkenshouderij van morgen