West-Vlaanderen koploper voor integrerend groen
Proficiat! Door de inspanningen van de landbouwer verandert het West-Vlaamse landschap. Het groen dat enkele decennia geleden moest plaatsmaken voor de groeiende landbouwsector keert terug. Nieuwe gebouwen op het platteland worden met zorg geïntegreerd in het landschap. Zo genieten bewoners én recreanten meer en meer van het buitengebied. Misschien merkte je de evolutie zelf al op. Hoe komt het dat landbouwers meer aanplanten? En is die evolutie er ook in andere regio's?
Landbouwbedrijven in de bloemetjes struiken
We danken die evolutie aan de landbouwers. West-Vlaamse landbouwers hechten meer belang aan een goede integratie van hun bedrijf in het landschap. Ze kennen de waarde van integrerend groen en verrijken er de beeldkwaliteit van ons platteland mee. De inspanningen die Inagro al vele jaren levert op het vlak van bedrijfsintegratie, met goede opvolging van en communicatie met de landbouwers, is nu zichtbaar op het platteland.
Subsidies als motor
Dat effect kwam er niet zomaar. Een blik op het aantal toegekende subsidies voor landschappelijke integratie toont aan dat landbouwbedrijven de voorbije jaren aangeplant hebben met financiële steun. Twee subsidiestromen gaan hand in hand.
- De Provinciale plantgoedsubidie wordt voornamelijk aangevraagd voor kleine integratiewerken. Wil je een stuk haag of enkele hoogstambomen aanplanten, dan is deze subsidie interessant: met een minimum aan tijd en administratie krijg je een deel van je kosten terugbetaald.
- De VLIF-steun voor niet productieve investeringen is bedoeld voor grootschalige projecten, bijvoorbeeld om een volledige hoeve te integreren. Mits het volgen van de voorwaarden wordt 100% van de kosten terugbetaald, inclusief de arbeidsuren van de tuinaannemer. De subsidieaanvraag vergt wel iets meer tijd en administratie.
De subsidiestromen vullen elkaar aan. Door beide opties aan te bieden, worden landbouwers gemotiveerd om integrerend groen aan te planten, ongeacht de schaal van hun project.
West-Vlaanderen is koploper
Om het evoluerende landschap in kaart te brengen, vroegen we cijfers op over de verstrekte subsidies. Sinds de start van het PDPO-project "Bedrijfsintegratie in de praktijk" (2021), dat West-Vlaamse landbouwers motiveert om aan te planten, is er een forse stijging in het aantal subsidieaanvragen voor integrerend groen. Tussen de jaren 2021 en 2023 is er voor een goede 5 miljoen euro aan subsidies aangevraagd. Meer dan de helft (2.648.343 euro) ervan is verstrekt aan West-Vlaamse landbouwbedrijven.
Binnen de NPI-steun in West-Vlaanderen is zo'n 28% van het totale subsidiebedrag toegekend onder de post "Landschappelijke integratie van bedrijfsgebouwen". Die beplanting heeft de hoogste integrerende waarde, want ze integreert het bedrijf in het landschap. Denk aan struiken langs een sleufsilo of andere beplanting in de dichte omgeving van stallen of loodsen.
Pluim voor de landbouwers
Deze cijfers én het resultaat in het landschap danken we aan de West-Vlaamse land- en tuinbouwers. Bedankt voor je inspanningen. Bedankt om ons advies en onze communicatie doorheen de jaren - van de integratiedossiers tot het PDPO-project "Bedrijfsintegratie in de praktijk" - ter harte te nemen én ermee aan de slag te gaan. Het doet ons plezier om te zien dat onze provincie het ook op dat vlak zo goed doet!
Geïnspireerd?
Het PDPO-project Bedrijfsintegratie in praktijk is een hefboom naar meer realisaties van landschappelijke beplantingsplannen bij land- en tuinbouwbedrijven en een brede maatschappelijke dialoog over landschapskwaliteit. Lees meer op de projectpagina.
Met steun van het ELFPO, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.