Welke kwaliteit heeft jouw hop? Vraag een analyse aan!
Het oogstseizoen staat voor de deur. Bijna tijd om de kwaliteit van de geoogste hop te analyseren. Het labo van Inagro heeft een BELAC-accreditatie voor hopanalyses. Wie bij ons een staal inlevert, kan dus rekenen op een analyse die voldoet aan de internationale kwaliteitsnorm. Na het binnenbrengen van je staal hop krijg je binnen de vijf werkdagen een analyserapport. Voor de oogst kan je ook bij Inagro terecht voor rijpheidsanalyses. De resultaten lees je in onze gratis Hopberichten.
Analyse van vijf kwaliteitskenmerken
Bij het brouwen van bier is het belangrijk om de intrinsieke kwaliteit van de hop te kennen. De hopkwaliteit is enerzijds gebonden aan de hopvariëteit, maar anderzijds ook afhankelijk van de groeiomstandigheden en dus jaarafhankelijk.
Ons labo analyseert vijf kwaliteitskenmerken:
- Hopzuren (alfa- en betazuren): De hopzuren bestaan uit de alfazuren (humulonen) en de betazuren (lupulonen). Vooral de alfazuren, die tijdens het brouwproces worden omgezet in iso-alfa-zuren, zijn verantwoordelijk voor de bitterheid van het bier. De betazuren zijn meer van belang voor de bewaarbaarheid van het bier.
- Totale hopoliegehalte: De essentiële hopoliën zijn verantwoordelijk voor het aroma van het bier en bestaan uit honderden componenten. De vier belangrijkste zijn β-myrceen, β-caryofylleen, α-humuleen en β-farneseen. Het labo van Inagro kan enkel het gehalte aan essentiële hopolie bepalen, niet de samenstelling.
- Hop Storage Index (HSI): Deze parameter geeft de versheid van de hop weer en toont aan of de hop op een kwaliteitsvolle manier werd verwerkt, verpakt en bewaard.
- Vochtgehalte: via deze analyse gaan we na of de hop voldoende gedroogd is.
- Vreemde bestanddelen - nieuw! Europa en haar lidstaten leggen hoptelers voorwaarden op waar commerciële hop moet aan voldoen. Naast het vochtgehalte zijn er ook limieten gesteld aan fysieke samenstelling van hop, men heeft het over vreemde bestanddelen.
Op aanvraag analyseert het labo ook de aanwezigheid van contaminanten zoals zware metalen of gewasbeschermingsmiddelen.
Rijpheidsanalyse
Ook de timing van hopoogst is cruciaal. Bij een te vroege oogst is de opbrengst niet optimaal, bij een te late oogst vermindert de hopkwaliteit. Wil je graag je hop laten analyseren tijdens de afrijping? Neem dan contact op met het labo van Inagro.
Abonneer je op de gratis Hopberichten
Vanaf eind mei tot eind september verstuurt Inagro wekelijks Hopberichten per mail. In het groeiseizoen bevatten deze berichten informatie over de ziektes en plagen in de hop en hoe je deze kan bestrijden. Op het einde van het groeiseizoen geven we updates over de status van de afrijping van de hop. Vanaf ongeveer half augustus nemen we twee keer per week een aantal stalen op praktijkpercelen om de rijpheid van de hop in te schatten en zo het ideale pluktijdstip te kennen. De resultaten van de rijpheidsanalyses lees je in de Hopberichten.