Welke gewassen hebben meest potentieel in de Vlaamse circulaire bio-economie?
Via het nieuwe landbouwtraject 'CropExplore For Farmers' onderzoeken we welke gewassen het meest potentieel hebben binnen de Vlaamse circulaire bio-economie. Hennep, deder en yacon worden onder de loep genomen en als case uitgewerkt. We pakken de uitdagingen aan en kijken naar toepassingen voor deze gewassen in verschillende sectoren. De connectie tussen landbouwers en verwerkers is de rode draad in het project. 'CropExplore For Farmers' is een samenwerking tussen Inagro, Flanders' Food, Catalisti, ILVO, PCG, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, HOGENT, VIVES, KU Leuven en Boerenbond.
Hennep
De hennepcase is een aanvulling op het Hemp4Textiles project en focust op de potentiële toepassingen van de nevenstromen. HOGENT, Inagro en KULeuven onderzoeken:
- de invloed van oogsttijdstip op vezelopbrengst- en kwaliteit,
- de valorisatie van henneptoppen richting feed,
- de valorisatie van henneptoppen richting food,
- de valorisatie van hennepscheven en korte vezels richting bouw of stalstrooisel en
- de valorisatie hennepstengels voor chemische industrie.
Deder
In deze case wordt de teelt van deder geoptimaliseerd (onkruidbeheersing, rassenkeuze en mengteelten) en gedemonstreerd op proefvelden bij landbouwers. Grondstoffen worden gegenereerd om het potentieel van de naoogst en verwerking uit te testen op pilootschaal of bij geïnteresseerde bedrijven. Op die manier willen Inagro en Praktijkpunt Landbouw bruggen bouwen voor de afzet van lokaal geteeld dederzaad.
In het eerste en tweede jaar leggen we proeven aan bij telers die betrokken zijn in ons leernetwerk. Het geoogste zaad wordt geperst. Zowel voor de olie als voor de perskoek kijken we naar mogelijke toepassingen voor food (ism Food Pilot) en non-food.
Yacon
Yacon is de derde case in dit project, onder leiding van PCG en Vives. Om de teelt en verwerking van dit knolgewas te kunnen opschalen, moeten er nog een aantal zaken geoptimaliseerd worden:
- teelttechniek;
- machinale oogst;
- bewaarcondities;
- productie van stabiele halffabrikaten voor verdere verwerking tot voedingsproducten.
Brede exploratie
Het project zet ook in op het bundelen van kennis rond een groot aantal akkerbouwgewassen met potentieel binnen de Vlaamse bio-economie. Die kennis wordt verzameld in een kennismatrix die omgevormd wordt tot een online tool. Deze tool kan inspirerend werken voor telers en voor een aantal bedrijven uit de voedings- en chemische industrie.