Hoe teel ik deder?
Wat zijn de teeltkenmerken?
Deder heeft geen specifieke eisen op het vlak van bodemtype, maar houdt niet van te natte bodems.
Wist je dat de Romeinen dederzaad gebruikten als massageolie, lampolie, olie om mee te koken en als veevoeder?
Interreg-project Growing a Green Future
Hoe zaai je deder in?
- Zaai tussen half maart en half april. Het zaad kan al kiemen bij 3°C.
- Je kan een standaard graanzaaimachine gebruiken. Je stelt ze het best in op fijnzadig zaad.
- Zaai de zaden op 0,5 à 2 cm diepte.
- Reken op 5 à 7 kg zaad/ha (400 tot 600 zaden per m²) met rijafstanden 12,5 à 30 cm.
Hoeveel bemesting breng je best aan?
- Deder heeft weinig behoefte aan nutriënten.
- Reken op 80 kg N/ha, 60 kg P2O5/ha en 100 kg K2O/ha.
- Een te hoge N-gift leidt tot lagere oliegehalten.
Hoe zorg je voor een optimale oogst?
- Je kan een maaidorser gebruiken met dezelfde instellingen als die voor koolzaad.
- Oogsten doe je als ongeveer 2/3e van de zaden verkleurd zijn van groen naar geel. Dat is zo’n 100 à 115 dagen na zaaien.
- Droog het dederzaad zo snel mogelijk na de oogst tot 9% voor een optimale oliekwaliteit.
- Je kan rekenen op een zaadopbrengst van 1500 à 4000 kg/ha.
Hoe vermijd je ziekten en plagen?
- Voorzie een teeltrotatie om de vijf jaar.
- Teel deder bij voorkeur op percelen waar je tarwe of erwten teelde in het vorige teeltseizoen.
- Vermijd om deder te telen op percelen waar koolzaad of mosterd heeft gestaan in het vorige teeltseizoen.
Mogelijke afzetkanalen
- Spijsolie
- Cosmetica
- Biosmeermiddelen
- Biodiesel