Vergisting witloofresten uitgetest op pilootschaal
Dit voorjaar werd de pocketvergister van Inagro gevoed met resten uit de witloofteelt. Deze piloottesten kaderden binnen de Operationele Groep ChicoryRePowered, die de technische en economische haalbaarheid van kleinschalige vergisting in deze sector onderzoekt. Het hoge energieverbruik, eigen aan de productie van witloof, en de continue beschikbaarheid van plantaardig afval maken kleinschalige vergisting mogelijks een interessante piste om te verduurzamen en daarbij ook te besparen op de energiefactuur. De partners van ChicoryRePowered onderzoeken daarom of de pocketvergister een rendabele investering kan zijn voor witlooftelers.
Piloottesten op Inagro afgerond
In een eerste verkennende fase van het project werd op laboschaal bepaald hoeveel biogas je kan produceren uit witloofresten. Om het vergistingsproces vervolgens in praktijk te testen kreeg de pocketvergister gedurende vier maanden plantaardig afval uit de witloofsector te verwerken. Pocketvergisters zijn kleinschalige vergisters op maat van een landbouwbedrijf. In deze installaties groeien micro-organismen die organisch materiaal omzetten in het energierijke biogas. Door dit gas te verbranden via warmte-krachtkoppeling kan je vervolgens groene stroom en warmte opwekken.
valorisatie witloofbladeren
Witlooftelers gaven aan dat ze vooral geïnteresseerd zijn in het valoriseren van hun bladafval. We konden echter aantonen dat de biogasproductie te sterk afnam naarmate de hoeveelheid bladeren in de voeding toenam. Dit was voor de onderzoekers niet verrassend, aangezien de labotesten reeds hadden aangetoond dat bladeren een laag biogaspotentieel hebben.
valorisatie witloofwortelen
Om de biologische activiteit in de reactor levend te houden, is er voldoende energierijke voeding zoals witloofwortelen nodig. Door de slechte weersomstandigheden in 2023 waren witloofwortelen beperkt voorradig en daarom moeilijk te verkrijgen. Om het vergistingsproces draaiende te houden, werd aanvullend kuilmaïs en enkele andere reststromen zoals prei en kolen aan de reactor toegevoegd.
Een gedetailleerd verslag van deze piloottest zal eind dit jaar worden gepubliceerd, bij het afronden van het project.
Tijdens de vier maanden durende testperiode kreeg de vergister in totaal 170 ton witloofwortelen, 270 ton witloofbladeren, 65 ton kuilmaïs en 70 ton andere resten gevoed. Dit resulteerde in de opwekking van 50 MWh aan groene stroom en 100 MWh aan warmte.
H. Naeyaert
Onderzoeker Inagro
Kosten-baten plaatje via gedetailleerde haalbaarheidsstudies
Met een pocketvergister zet je organisch ‘afval’ om in groene stroom en warmte. Hierdoor kan je flink besparen op jouw energiefactuur. De keerzijde is echter de hoge investerings- en onderhoudskost van zo’n installatie. Daarom gaan de partners van het ChicoryRePowered consortium momenteel langs bij 10 telers om op basis van bedrijfsspecifieke gegevens, zoals energieverbruik en productiecijfers, de terugverdientijd van een pocketvergister te berekenen. Aan de hand van deze gedetailleerde haalbaarheidsstudies willen onderzoekers bepalen aan welke randvoorwaarden een bedrijf moet voldoen vooraleer een pocketvergister rendabel kan zijn.
Een belangrijke parameter die naar boven komt, is de afzetruimte voor het digestaat. Dit is de ‘slurry’ die overblijft na vergisting en bevat heel wat nuttige nutriënten. Dit digestaat is ook voor 100% afkomstig van plantaardig materiaal, waardoor het interessant wordt om als meststof toe te passen. Telers die weinig of geen bemestbare gronden bezitten, of het digestaat niet via een burenregeling kwijt kunnen, zullen zich blauw betalen aan verwerkingskosten.
De rendabiliteit is een vraagstuk dat van vele factoren afhangt. We willen met dit project telers die geïnteresseerd zijn in een pocketvergister beter informeren over de technische aspecten en adviseren over de economische haalbaarheid.