Biogas produceren op een witloofbedrijf: brengt het iets op?
Via vergistingstesten, zowel op labo- als op pilootschaal, en via input van enkele telers wordt een rendabiliteitstool ontwikkeld die voor een individueel witloofbedrijf een inschatting kan maken over de rendabiliteit van pocketvergisting.
Waarom interessant?
Pocketvergisting biedt landbouwers de mogelijkheid om hun reststromen om te zetten in een hernieuwbare meststof terwijl groene energie in de vorm van biogas wordt geproduceerd.
Voor de witloofteler lijkt het op het eerste zicht dus zeker interessant om hierin te investeren.
- Witloofteelt is niet seizoensgebonden waardoor er het hele jaar door een constante reststroom van wortels en bladeren aan de vergister kan worden gevoed.
- Daarnaast kan de energiefactuur van een witloofbedrijf sterk oplopen waardoor een extra bron van hernieuwbare energie zeker welkom is.
Of pocketvergisting voor jouw bedrijf nu rendabel kan zijn is geen simpele ja/nee-vraag en wordt in het project ChicoryRePowered onderzocht.
Vergistingstesten
In een eerste reeks testen werd het biogaspotentieel voor voor de witloofwortelen en -bladeren bepaald. Dit is de hoeveelheid biogas die per kg product kan worden gevormd. De wortelen zijn wegens hun hoger organisch stofgehalte vergistingstechnisch interessanter dan de bladeren.
Of de wortels worden verkocht aan voederproducenten of ze worden gebruikt om te vergisten is een economische afweging die moet worden meegenomen in de rendabiliteitsberekening.
Inkuiltesten
Tijdens de zomer daalt de consumptie van witloof tijdelijk waardoor de teelt in deze maanden een productiedip kent. Dit vormt een potentieel probleem aangezien een vergister continu voeding nodig heeft. Telers die naast witloof een secundaire teelt hebben zoals maïs kunnen deze dip opvangen door de vergister tijdelijk met een ander materiaal te voeden. Telers die enkel witloof produceren zullen in aanloop van deze periode dus een voorraad witloofresten moeten opbouwen via inkuilen.
Daarom werd in een tweede reeks testen de mogelijkheid om witloofresten in verschillende wortel/blad verhoudingen te bewaren onderzocht. Wanneer opslag anaeroob gebeurt zal verzuring door fermentatie optreden en op die manier de witloofresten microbiologisch stabiliseren. Er werd vastgesteld dat deze stabilisatie binnen de 7 dagen was voltooid. Een reductie in biogaspotentieel tijdens langdurige opslag blijft natuurlijk onoverkomelijk maar kan op deze manier wel worden geminimaliseerd. Na een bewaarperiode van 2 maanden, wat lang genoeg is om de productiedip te overbruggen, werd afhankelijk van de wortel/blad verhouding een biogaspotentieelreductie van 17% tot 32% vastgesteld.
Verder onderzoek
De operationele groep ChicoryRePowered zal voornamelijk langdurige vergistingstesten uitvoeren op de pilootinstallatie van Inagro. Daarnaast zetten we ook nog in op de gedetailleerde haalbaarheidsstudies op bedrijfsniveau, waarbij je als teler gratis een volledige screening zult krijgen van het potentieel voor vergisting op jouw bedrijf.