Proteïnen Booster: duurzame eiwitproductie in Vlaanderen - Deel 3
Regenboogforel is nu de meest geproduceerde aquacultuurvis in de EU, zowel qua volume als qua totale waarde. Ze groeien goed in een breed watertemperatuurbereik (9-21 °C) en worden gekweekt in aarden en betonnen vijvers, raceways, netkooien en recirculerende aquacultuursystemen.
Europa tweede grootste producent
Wereldwijd groeit en intensiveert de aquacultuur exponentieel als gevolg van de toenemende vraag naar voedsel en de druk op de natuurlijke visbestanden.
In Europa is zoetwateraquacultuur voornamelijk gericht op visproductie, goed voor meer dan 90% van de sector. Een prominent voorbeeld is de productie van regenboogforel (Oncorhynchus mykiss), die op grote schaal wordt gekweekt in verschillende EU-landen, waaronder België. Tegenwoordig is Europa de tweede grootste producent ter wereld (183.819 ton in 2019: 20% van de wereldproductie).
- Aarden en betonnen vijvers, raceways en netkooien worden meestal gebruikt om "portieforel" (350-450g) te produceren.
- Sinds kort gebruiken landen als Denemarken en Duitsland RAS (recirculerende aquacultuursystemen) voor de productie van middelgrote (500-1,2 kg) en grote (+ 1,2 kg) forel. In Vlaanderen is B-trout, de eerste Steelhead forelkwekerij in de regio, van plan om 100 ton forel van verschillende maten per jaar te produceren in RAS.
Wat is RAS?
Aquacultuur in zoetwaterrecirculatiesystemen (RAS) is de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen en wordt voorgesteld als een milieuvriendelijke oplossing om de negatieve milieuproblemen van de traditionele aquacultuurproductie te beperken. Het zijn overdekte viskweekfaciliteiten op het land.
- Daarin wordt vis gekweekt in tanks binnen een gecontroleerde omgeving.
- Er wordt mechanische en biologische filtratie toegepast om het water te behandelen door het verwijderen van metabolische afvalstoffen van de vis.
- Vervolgens wordt het water gerecirculeerd naar de vistanks.
Voordelen van RAS
- Het gebruik van RAS-systemen op het land zal naar verwachting toenemen omdat ze een zeer hoge opbrengst per volume water kennen, een belangrijke troef met het oog op de gevolgen van de klimaatverandering. Het is niet alleen duurzaam vanwege de waterbesparende eigenschap.
- Het maakt het mogelijk om de lozingen in het milieu te beheersen.
- Bovendien kan de waterkwaliteit volledig worden gecontroleerd en afgestemd op de behoeften van de vissen en de biofilterbacteriën.
- Voedselproductie in RAS-systemen biedt de mogelijkheid om veel factoren te controleren, zoals voeding en andere houderijparameters.
- Dieren kunnen van dichtbij gevolgd worden, wat hun gezondheid en welzijn verhoogt. Het biedt een hoog niveau van bioveiligheid, zodat de vissen beschermd worden tegen infectie door pathogenen tijdens het filteren van het water.
Regenboogforel populair wegens hoge tolerantie omgeving
Regenboogforel is lid van de familie Salmonidae waartoe ook soorten als Atlantische zalm, bruine forel en Arctische zalmforel behoren. Het is een zoetwatervissoort, maar er bestaan ook anadrome vormen (die in zeewater leven) die Steelhead worden genoemd. De regenboogforel komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Amerika, maar de kweek heeft zich nu verspreid naar regio's met een gematigd en subarctisch klimaat. De wijdverspreide toepassing is te danken aan de hoge tolerantie van de soort voor een breed scala aan productie- en omgevingsomstandigheden:
- Regenboogforel kan zowel in zoetwater- als in zeewatermilieus gekweekt worden.
- Regenboogforel is bestand tegen grote temperatuurschommelingen. Temperaturen onder 21°C zijn echter ideaal, met een optimale groei tussen 15°C en 17°C.
RAS en forel
Het toenemende gebruik van RAS voor de productie van regenboogforel gaat hand in hand met de noodzaak om eerder onderzoek naar regenboogforel in traditionele productieomstandigheden (d.w.z. vijvers, raceways) aan te vullen. Daarom is het belangrijk om de productie van regenboogforel in RAS te bestuderen, waarbij niet alleen gekeken wordt naar de groeiprestaties van de vissen, maar ook naar hun duurzame productie.
Proteïnen Booster
Proteïnen Booster had als doel het formuleren en testen van duurzame voeders voor de productie van forel in RAS. Er werden drie verschillende proeven uitgevoerd, elk met forel van verschillende grootte, dat wil zeggen:
- portiegrootte in proef één
- middelgrote grootte in proef twee
- en grote grootte in de laatste proef
Dit leverde een volledig overzicht op van de groeiprestaties van forel gekweekt in RAS met duurzame diëten en het effect op de vleeskwaliteit. Deze informatie is belangrijk voor de producenten om de productie het hele jaar door te plannen en een consistente kwaliteit van het eindproduct te garanderen.
Nieuwsgierig naar de resultaten?
Dit project wordt uitgevoerd in het kader van de projectoproep 'realisatie eiwitstrategie' in functie van het Relanceplan Vlaamse Veerkracht en de Blue Deal, met de financiële steun van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.
Partners


