Nieuwe horizonten voor herwonnen meststoffen
Door de oorlog in Oekraïne stijgen de gasprijzen en bijgevolg gaan ook de kunstmestprijzen de hoogte in. Hoewel het nut en de voordelen van kunstmest niet vallen tegen te spreken, begint de tijd te dringen om als sector te evolueren naar een meer circulaire vorm van landbouw. Dit houdt in dat nutriënten zoals stikstof en fosfor beter op een efficiënte manier worden gerecycleerd in plaats van te worden geproduceerd uit fossiele grondstoffen via energie opslorpende processen of door ontginning van eindige voorraden. Naast klimaat gerelateerde motieven is het voor de landbouwer zelf ook voordelig op economisch vlak als kan worden bespaard op kunstmest.
Hergebruik van dierlijke mest in de sierteelt
In het project "Hergebruik van dierlijke mest in de sierteelt" dat steun krijgt van Leader Midden West-Vlaanderen laat sierteler Dieter Vantyghem uit Pittem zich begeleiden door Inagro, Proefcentrum voor de Sierteelt (PCS) en Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) bij het uitvoeren van enkele pionierende experimenten op zijn bedrijf.
Sinds januari 2022 voedt de teler zijn geraniums en chrysanten met een mengeling van 50% kunstmest en 50% kalvergier afkomstig van een nabijgelegen veehouder. Beide partijen halen voordeel uit deze regeling: de sierteler bespaart de helft op zijn kunstmestverbruik en de veehouder kan op een goedkope manier een deel zijn kalvermest kwijt.
Veelbelovende resultaten
Na één jaar experimenteren blijken de resultaten veelbelovend. Op vlak van plantkwaliteit merkt de sierteler geen verschil en opstapeling van zouten blijft bij deze 50/50 verhouding beperkt. Om verstoppingen in het irrigatiesysteem te vermijden investeerde Dieter Vantyghem in een zeefbocht en een zandfilter. Andere technische aanpassingen waren een extra opslagtank, extra pompen en enkele meettoestellen om de EC en pH van het drainagewater te monitoren zodat indien nodig kan worden aangezuurd. Het tweede deel van het project richt zich op verdere optimalisatie, terwijl een gedetailleerde studie de rendabiliteit in kaart brengt.
Door te besparen op kunstmest verdien ik deze investeringen op enkele jaren terug.
Dieter Vantyghem
HERMEST gaat van start
Wetgeving bemoeilijkt een circulaire benadering van nutriënten uit dierlijke mest, maar substraatteelten bieden een mogelijke oplossing. Voedingsstoffen van dierlijke origine blijven circuleren in het irrigatiesysteem, vermijden zo het grondwater, en dragen bij aan duurzaamheid. Op 1 december 2023 start het VLAIO-LA project HERMEST. Dit project richt zich op het gebruik van herwonnen meststoffen in de niet-grondgebonden teelten van aardbei, tomaat en witloof.
In samenwerking met partners PCS en VCM zal Inagro grootschalige experimenten uitvoeren in hun serrecomplex om inzicht te krijgen in de technische en economische haalbaarheid op praktijkniveau. De reeds theoretisch uitgewerkte optimale bemestingsstrategieën om herwonnen meststoffen maximaal in te zetten, zullen worden toegepast en geëvalueerd.