Innovatieve technieken in de varkenshouderij
Het sluiten van koolstof-, stikstof- en fosforkringlopen is erg belangrijk om een efficiënte en duurzamere landbouw te verkrijgen. Dit kan via verschillende manieren, gaande van voederstrategieën tot het gebruik van herwonnen meststoffen ter vervanging van kunstmest. Binnen het Europese project Nutri2Cycle selecteerde Inagro samen met de andere projectpartners 14 lighthouse demo's, die als 'lichtend voorbeeld' een circulaire landbouw nastreven. Nutricycle Vlaanderen organiseert op 6 september een studienamiddag waar je twee van deze lighthouse demo's (aangepast stalysteem en teelt van eendenkroos) met eigen ogen kan zien. Dit gaat door op het Sint-Amandshof in Pittem.
Nutri2Cycle, een Europees project
Een belangrijk onderdeel van onderzoek is om de opgedane theoretische kennis ook effectief om te zetten in de praktijk. Nutri2Cycle doet dit via de lighthouse demo's, verspreid overheen verschillende Europese lidstaten. Het project verzamelde per demo heel wat interessante informatie in de vorm van factsheets, filmpjes, schema's, transfereerbaarheid naar andere lidstaten,... .
De lighthouse demo's die op 6 september aan bod komen, kaderen rond eendenkroos en aangepaste stalsystemen waar scheiding aan de bron gebeurt.
Eendenkroos
Eendenkroos kan een lokale en duurzame eiwitbron zijn, gekweekt op nutriëntenrijke afvalstromen. Dit drijvend plantje kan dus nutriënten recupereren in de vorm van een alternatief, eiwitrijk voeder!
Aangepast stalsysteem
Met een aangepast stalsysteem, waar scheiding aan de bron gebeurt, zal er veel minder ammoniakemissie zijn. De varkensurine komt minder in contact met urease, een enzym die we terugvinden in de dikke fractie. Een bijkomend voordeel van dergelijk systeem is dat de uitgaande stromen beter gevaloriseerd kunnen worden dan drijfmest. De dikke fractie is bv. geschikt als inputmateriaal voor vergisting, terwijl je de dunne fractie kunt gebruiken als meststof. Deze meststof testen we zelf ook binnen onze veldproef. Op het Sint-Amandshof vinden we een gelijkaardig stalsysteem terug, waarbij bovendien extra aandacht wordt geschonken aan het dierenwelzijn.