Hoe gebruik je digestaat op je percelen?
Gebruik je digestaat of krijg je soms een aanbod om digestaat af te nemen? Ben je benieuwd of digestaat een gelijkaardige werking heeft als drijfmest op je percelen? Op 13 augustus organiseerde B3W, de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem- en Waterkwaliteit, een thematisch uitwisselingsmoment over het gebruik van digestaat. Landbouwer Bjorn Moyaert lichtte toe hoe hij het digestaat, verkregen uit zijn eigen pocketvergister, gebruikt. In dit nieuwsbericht vatten we de interessantste informatie samen.
Voor dit thematisch uitwisselingsmoment waren we te gast bij ’t Moereveld in Torhout. Bjorn en Cindy baten het gemengde landbouwbedrijf uit sinds 2002. Ze gaan de uitdaging aan om hun teelten en dieren steeds duurzamer te verzorgen en combineren de traditionele stiel met de nieuwste technologieën. Hun 120 melkkoeien genieten van de ruwvoeders die de melkveehouders zelf telen. Van de verse melk maken Bjorn en Cindy heerlijk hoeve-ijs.
Tijdens het thematisch uitwisselingsmoment van B3W lichtte Bjorn toe hoe hij zijn pocketvergister en het restproduct ervan, digestaat, precies gebruikt. Deelnemers pikten op zijn verhaal in met vragen of eigen ervaringen.
-
Waarom koos Bjorn voor een pocketvergister?
Bjorn en Cindy investeerden in een melkrobot. Daardoor groeide de nood aan elektriciteit op hun bedrijf. Al snel kozen ze voor een pocketvergister om in die nood te voorzien. Niet veel later kochten ze een tweede melkrobot én startten ze de verwerking van melk tot hoeve-ijs op. Door de constante stroombehoefte wordt 90% van de geproduceerde elektriciteit meteen verbruikt. Daardoor ondervindt Bjorn naar eigen zeggen geen hinder van de afschaffing van de terugdraaiende teller. Naast elektriciteit levert de pocketvergister ook warmte die het huishoudelijke water opwarmt.
-
Wat doet Bjorn met het digestaat uit de pocketvergister?
Het restproduct van de pocketvergister, het digestaat, stockeert Bjorn in een bovengrondse silo om het in het voorjaar uit te rijden.
-
Hoe voedt Bjorn de pocketvergister?
Dagelijks voedt Bjorn de pocketvergister vier keer met drijfmest. Zo blijft de mest maximaal 6 à 7 dagen in de mestkelder zitten. Omdat de stal uit volle vloeren bestaat, droogt de mest sneller op. Daardoor is de mest die naar de pocketvergiser gaat in de zomer soms te dik. Uit de groep aanwezigen tijdens het thematisch uitwisselingsmoment kwam het advies om de mest te scheiden en zo de dunne fractie terug te laten vloeien om de juiste viscositeit te behalen.
-
Welke verschillen ervaart Bjorn tussen digestaat en drijfmest?
Bjorn geeft aan dat digestaat een zeer uniform product is dat je gemakkelijk kunt toepassen op het veld. Zo moet je het niet meer mixen en zijn er bij het uitrijden nooit verstoppingen. Bjorn laat het digestaat regelmatig analyseren. Op het vlak van totale stikstof en fosfor leunt de samenstelling nauw aan bij runderdrijfmest. Bjorn merkt wel een duidelijk verschil in minerale fractie. Als hij digestaat toedient in gras, dan ziet hij veel sneller resultaat dan als hij drijfmest zou toedienen. Dat blijkt ook uit talrijke proeven van onderzoekscentra.
Een grote vraag bij het publiek was of digestaat het koolstofgehalte van de percelen beïnvloedt. Digestaat bevat namelijk minder organische koolstof, maar wel meer stabiele organische koolstof. In de huidige proeven zien we geen significant verschil in de evolutie van het koolstofgehalte in de bodem. Groenbemesters gebruiken, granen introduceren in de teeltrotatie, stalmest of compost gebruiken hebben daar een veel grotere invloed op.
-
Waar gebruikt Bjorn digestaat?
Door de tweespalt tussen snelle minerale en trage organische stikstof gebruik je digestaat het best bij teelten die snel en lang stikstof nodig hebben. Bjorn gebruikt zijn digestaat bij voorkeur op zijn gras, bieten en vroege aardappelen en vanggewas. Andere aanwezige landbouwers gebruiken het digestaat ook in hun graszaad en wintertarwe met vanggewas of nateelt. Die teelten nemen allemaal lang en snel stikstof op. Daarom zijn ze een goede keuze om digestaat volgens het 4J-principe toe te dienen.
-
Is digestaat gebruiken veilig?
Tot slot praatten de deelnemers ook over de veiligheid. Werk je aan de pocketvergister, gebruik dan altijd gepast veiligheidsmateriaal! Lees meer over de gevaren en het veiligheidsmateriaal.
Meer weten?
De presentatie van het thematische uitwisselingsmoment kun je raadplegen op de website van B3W. Meer informatie over digestaat en pocketvergisting vind je op onderstaande webpagina's. Heb je daarna toch nog vragen, dan kan je terecht bij adviseur Anneline Brouckaert.
Over B3W
Een vruchtbare bodem en een correct gebruik van meststoffen dragen bij aan het succes van elk landbouwbedrijf. B3W, de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem en Waterkwaliteit, helpt landbouwbedrijven om goede praktijken en technieken toe te passen in hun eigen bedrijfsvoering. Dertien Vlaamse praktijk- en onderzoekscentra zetten hun schouders onder de begeleidingsdienst en brengen hun kennis rechtstreeks tot bij de boer. Daarbij besteden we specifieke aandacht aan water, bodem en lucht, en houden we de volledige nutriëntencyclus van een bedrijf voor ogen.