Groenbedekkers bij mais: een functionele leidraad
De maisoogst is momenteel volop bezig. Hierna volgt traditioneel het inzaaien van groenbedekkers. Inagro, Hooibeekhoeve en Proefhoeve Bottelare stelden een functionele leidraad op die je kan helpen bij de keuze van groenbedekker na de mais.
Een groenbedekker zaaien na de maisoogst is de eenvoudigste manier. Ze heeft geen invloed op de maisopbrengst, maar de zaai moet wel tijdig gebeuren wil je het maximale uit de groenbedekker halen. Een geslaagde groenbedekker levert namelijk een grotere bijdrage aan de organische stof en bijgevolg ook de bodemstructuur en -kwaliteit. De bedekking van de bodem zorgt ook voor minder verslemping en erosie. Groenbedekkers kunnen daarnaast ook een positief effect hebben op de uitspoeling van nutriënten naar grond- of oppervlaktewater. Ook in verschillende wetgevingen komen groenbedekkers aan bod. Voor een geslaagde groenbedekker zal het nu vooral belangrijk zijn dat er regen valt.
Functionele leidraad groenbedekkers bij mais
Kies je bij het zaaien na de maisoogst best voor een bladrijke, een grasachtige of een vlinderbloemige groenbedekker? Wil je een groenbedekker om te oogsten of ga je ze in het voorjaar volledig onderwerken?
Of ben je aan het overwegen om volgend jaar te starten met gelijk- of onderzaai van je groenbedekker met de kuil- of zelfs korrelmais? Misschien na het scheuren van grasland? Ook hier vind je alles over terug in de brochure!
Meer info
Deze brochure werd opgesteld in kader van het demonstratieproject ‘Functioneel inzetten van groenbedekkers bij mais’.
