Bij in een phaceliaveld

Natuurinclusief boeren

Natuurlijke ecosystemen ontwikkelen in landbouwactiviteiten is gericht op het behoud en herstel van biodiversiteit, het bevorderen van bodemgezondheid en het minimaliseren van negatieve milieu-impact. Inagro werkt eraan mee.

B(l)oeiende gewassen

Bestuiving door insecten is in de Europese Unie 15 miljard euro waard. Natuurlijke bestuiving kan zowel de opbrengst als de kwaliteit van de landbouwproducten beïnvloeden. Helaas neemt het aantal wilde bestuivers af, onder andere door verlies van bloemrijke habitats. In 2023 rondden we het project BEESPOKE af. Daarin hadden we de ambitie om de populatie van natuurlijke bestuivers in ​onze regio te versterken. ​Via onderzoek bouwden we nieuwe expertise op, bijvoorbeeld over bloembezoekers in enkele bloeiende gewassen. Via advies en demonstratie overtuigden we land- en tuinbouwers van de kracht van natuurlijke bestuivers.

Beleidsaanbevelingen

Op basis van de opgedane kennis en inzichten formuleerden de projectpartners concrete aanbevelingen voor het Europese landbouwbeleid. Op 30 mei stelden ze die voor op een Europese meeting in Brussel. Meer dan 200 beleidsmakers, landbouwers, adviseurs, onderzoekers, jagers en natuurbeschermers volgden de uiteenzetting. Een jonge Vlaamse landbouwer nam er het woord en riep op tot meer flexibiliteit en heldere richtlijnen. "Beloon landbouwers ook voor hun inspanningen. Zo motiveer je hen om deel te nemen op de lange termijn", besloot hij.

Heeft agroforestry een toekomst in Vlaanderen?

Bomen leveren heel wat landbouwkundige, ecologische en maatschappelijke diensten. Denk aan natuurlijke aanrijking van voedingsstoffen en organisch materiaal in de bodem, minder uitspoeling van nutriënten naar het oppervlaktewater en meer biodiversiteit. Meer nog, de bomen kunnen een volwaardig deel uitmaken van het verdienmodel. Agroforestry benut die voordelen in combinatie met de teelt van landbouwgewassen of dieren op eenzelfde perceel. Om de haalbaarheid van agroforestry in Vlaanderen na te gaan, legde Inagro een onderzoeks- en demoperceel aan.

'Doorbomen' meest succesvolle nieuwsbericht

In 2023 kreeg het perceel vorm. Vijf bomenrijen werden dwars over het perceel aangeplant, samen goed voor 47 notenbomen. Aan de zuidwestelijke flank plantten we eerder al een gemengde haag aan als windbreking en ter bevordering van de biodiversiteit op het perceel. Dit jaar teelde een landbouwer uit de regio prei tussen de bomenrijen op ons agroforestryperceel. Via de nieuwsbriefreeks 'Doorbomen' - de meest gelezen nieuwsberichten in 2023 - volgen onze leden de ontwikkelingen en resultaten van Inagro's eigen agroforestryperceel vanop de eerste rij.

Boomstroken ingezaaid met meerjarig graskruidenmengsel en prei als tussenteelt.
  • Vorige pagina

    << Innovatieve technieken

  • Volgende pagina

    Infrastructuur en technologie >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk Plant