Meerlagenteelt Agrotopia

Innovatieve technieken

Innovatie in land- en tuinbouw maakt het mogelijk om de efficiëntie te verhogen, de opbrengst te verbeteren en milieuvriendelijker te produceren. We engageren ons om innovatieve productiesystemen te introduceren in de primaire sector en precisielandbouw ingang te doen vinden.

Alternatieve teelten op DFT

Gewassen telen op dragers via een DFT-systeem opent mogelijkheden om traditionele oogstperiodes te vervroegen of te verlaten. Zo kan de teler het hele jaar verse producten produceren, wat economische en ecologische voordelen biedt. Optimalisatie van de teeltomstandigheden is evenwel nodig. Aspecten als voedingsstoffenbalans, waterkwaliteit en groeiomstandigheden moeten zorgvuldig afgestemd worden om maximale opbrengst en kwaliteit te waarborgen. In 2023 startten we een proef in openlucht met groene selder, venkel en savooikool. In Agrotopia legden we een proef aan met groene selder, paksoi, witte kool, venkel en lente-ui.

Alternatieve teelten DFT

Vertical farming met geavanceerde indoor farmingtechnologie

Inagro zet het onderzoek naar meerlagenteelt verder op verschillende sporen. Daarvoor beschikken we over een cel voor vertical farming in Agrotopia en een teeltcontainer op onze site in Beitem. We voeren er parallel onderzoek uit naar de opkweek van plantgoed in gesloten omgeving. Dat maakt het mogelijk om los te komen van een arbeidspiek, weersafhankelijkheid, ziektedruk en kwaliteitsverlies door bewaring en het jaarrond over uniform en gezond plantgoed te beschikken.

Agrotopia_Meerlagencontainer

De voorbije drie jaar voerden we onderzoek uit naar de opkweek van aardbeiplantgoed van junidragers in een gesloten omgeving. Gedurende twee jaar voerden we een gelijkaardige proef uit met preiplantgoed om het lichtspectrum te optimaliseren. De resultaten werpen een nieuw licht op de mogelijkheden van gesloten teelt voor de productie van hoogwaardig plantgoed.

Met een innovatieve verticale teeltinstallatie in de gevelserre van Agrotopia gaan we binnenkort ook de uitdaging aan om de ruimte-efficiëntie in een serrecontext te verbeteren. Drie teelttorens van 10 meter hoog maken roterende meerlagenteelt mogelijk. Het nieuwe verticale teeltsysteem zal zich in eerste instantie richten op bladgroenten, aardbeien, en kiem- en microgroenten.

Variabele bemesting in aardappelen

Acht pilootbedrijven gingen de voorbije jaren onder begeleiding van Inagro aan de slag met precisielandbouw. Eén van hen paste variabele stikstofbemesting toe in aardappelen op basis van satellietbeelden. We gebruikten daarvoor de opbrengstpotentieelkaarten via het online platform WatchItGrow. Die tonen de gewasvariabiliteit binnen het perceel in de voorbije seizoenen. Er werd vervolgens variabel bemest via korrels, zowel in de eerste als in de tweede fractie. De eerste resultaten waren alvast veel belovend. In 2024 doen we verdere testen.

smartfarming
  • Vorige pagina

    << Nieuwe teelten

  • Volgende pagina

    Natuurinclusief boeren >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk Plant