
Infrastructuur en technologie
Labo pakt uit met analyses voor wijnbouwers
Om kwaliteitsvolle wijn te produceren, is het aangewezen om tussentijds de vinificatie op te volgen. Het labo van Inagro analyseert verschillende kwaliteitsparameters tijdens het wijnproces. In 2023 nam het een nieuw wijnanalysetoestel in gebruik, dat zeer nauwkeurige resultaten oplevert. Twee werkdagen na aanlevering van een staal ontvangt de wijnbouwer een analyserapport van de tien onderzochte kwaliteitsparameters. Met die resultaten kan hij het wijnproces bijsturen en de wijn naar een hoger niveau tillen. Extra aandacht voor deze dienstverlening zorgde voor een sterke groei - een verviervoudiging - van het aantal wijnanalyses in ons labo.
Belichting verhoogt opbrengst oesterzwammenteelt
In tegenstelling tot champignons hebben oesterzwammen licht nodig om de vruchtlichamen te laten uitgroeien. Vandaag gebruiken telers standaard wit licht om de teelt te belichten. Uit contacten met de sector en uit literatuuronderzoek blijkt dat blauw licht een positieve invloed kan hebben. Inagro voert praktijkonderzoek op representatieve schaal uit met GMO-steun via REO Veiling. In het vierde jaar onderzoek konden we een statistisch onderbouwde meeropbrengst bevestigen van 6,1% na twee vluchten. Die wordt bereikt door 50% van het wit licht te vervangen door blauw licht (450 nm). Met verder onderzoek hopen we dat effect nog te optimaliseren.
Mechanische onkruidbestrijding in de kijker
Eind september was Inagro aanwezig tijdens de Werktuigendagen in Oudenaarde. Er was bijzonder veel aandacht voor de demonstraties groenbemesters vernietigen en mechanische onkruidbestrijding. “De oude technieken voor mechanische onkruidbestrijding worden beter. Nieuwe technologie, zoals camerabesturing, maakt de schoffelmachine bijvoorbeeld performanter en gebruiksvriendelijker. Maar er is ook robotisatie op komst", vertelde adviseur Lieven Delanote daarover aan de vakpers. Zo konden de bezoekers de Naïo in het veld bewonderen, een kleine landbouwrobot die continu door het veld kan rijden om bijvoorbeeld te schoffelen.
Vernieuwde LCG-website met rassentool voor graantelers
Al jaren bundelt het Landbouwcentrum Granen (LCG) het onderzoek van verschillende proefcentra. Het is een betrouwbare en onafhankelijke bron die akkerbouwers informeert over granen en eiwitgewassen. Met oog voor gebruiksvriendelijkheid lanceerde LCG een nieuwe website. Op de infopagina's komen rassenresultaten, bemestingsadviezen, ziektebestrijding, onkruidbeheersing en plagen aan bod. De agenda biedt een overzicht van de geplande evenementen. Ook vertrouwde tools als het ziektemodel EPIPRE en het voorspellingsmodel voor graanhaantjes blijven beschikbaar. Maar de grootste vernieuwing is de interactieve rassenkeuzetool, een handig hulpmiddel voor iedere graanteler.