Komkommer

Circulaire land- en tuinbouw

Hoe kan de maatschappij niet alleen meer hernieuwbare grondstoffen maar ook reststromen zoveel mogelijk benutten? De zoektocht naar een circulaire economie zet zich verder. Inagro onderzoekt al enkele jaren welke rol is weggelegd voor land- en tuinbouw.

Hergebruik van grondstoffen maximaliseren, afvalstromen minimaliseren en kringlopen sluiten... In tegenstelling tot het traditionele lineaire model van 'gebruiken en weggooien' streeft een circulaire economie naar het behoud en de waardecreatie van producten, materialen en hulpbronnen. Ook in de vele subsectoren van land- en tuinbouw liggen kansen waarnaar onze onderzoekers graag op zoek gaan. Dat leidde in 2023 opnieuw tot mooie resultaten.

Opbindmaterialen vruchtgroenten onder de loep

In de vruchtgroenteteelt is de ondersteuning van de stengels noodzakelijk. De sterke verwevenheid van touw, clips en stengel maakt het moeilijk om de materialen te scheiden. De gemengde stroom wordt tot op heden als restafval afgevoerd tegen een aanzienlijke kost voor de teler. Bioafbreekbare touwen en clipsen of touwloze systemen openen mogelijkheden voor valorisatie van het loof. Maar zijn de duurzame materialen ook rendabel? En wat met de dikte, kleur, breekkracht, elasticiteit en UV-resistentie? Inagro voerde samen met andere partners onderzoek uit naar bruikbare alternatieve materialen.

Lokale compostering van serreloof

Samen met partners zocht Inagro ook naar lokale verwerkingsopties voor serreloof zonder touw en clips of serreloof met composteerbare materialen. Op die manier vruchtgroenten telen vergt uiteraard een omschakeling van de teler en soms een meerprijs in materialen. Maar de potentieel lagere verwerkingskost én de mogelijkheid om kringlopen te sluiten kunnen telers overtuigen. Composteerproeven moeten uitwijzen of dat haalbaar is.

Biogas produceren op een witloofbedrijf?

Bedrijven met witloof in hydrocultuur beschikken het jaarrond over een relatief stabiele reststroom van geforceerde witloofwortels en -bladeren. Dat kan dienen als voeding voor een pocketvergister. Bovendien komt het energieproductieprofiel van een pocketvergister overeen met de constante energievraag voor de koeling van de wortels. ChicoryRePowered gaat na aan welke randvoorwaarden witloofbedrijven moeten voldoen om pocketvergisting rendabel te maken, als oplossing voor een hoge energiefactuur en extra valorisatiepistes voor (onbenutte) reststromen.

Sfeerbeeld witloofteelt

Hennep voor circulariteit in textielindustrie

Wereldwijd is hennep en zijn gevarieerde aanbod van afgeleide producten aan een opmars bezig. Ook in Vlaanderen stijgt de vraag naar de duurzame lange hennepvezel, die op het vlak van structuur, oogst en industriële verwerking vergelijkbaar is met de vlasvezel. Voor landbouwers biedt de teelt van hennep dus heel wat kansen. Hemp4Circularity beoogt een waardeketen op te zetten met de lange vezel van hennep, complementair aan de waardeketen van vezelvlas. Daarvoor zetten we in elke fase van de productie piloten op. Daarnaast willen we de teeltkennis over textielhennep vergroten.

Hennepplant

Bovenstaande voorbeelden maken deel uit van het Living Lab Circulair. We richtten het op om kringlopen op en naast het landbouwbedrijf te sluiten via cocreatie tussen landbouwers, industrie, beleidsmakers en onderzoekscentra. Het Living Lab vertegenwoordigt alle pilootinstallaties die inzetbaar zijn in de ontwikkeling van circulaire processen en het onderzoek naar de rol die daarin is weggelegd voor de landbouwsector. We identificeren daarbij vier belangrijke stromen waarop gewerkt kan worden, met name water, nutriënten, biomassa en energie.

  • Vorige pagina

    << Duurzame gewasbescherming

  • Volgende pagina

    Nieuwe teelten >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk Plant