Duurzame gewasbescherming
IPM-inspanningen toegelicht in het Europees Parlement
Het project IPMWORKS wil aantonen dat geïntegreerde gewasbeschermingsmethodes efficiënt en effectief zijn als telers ze goed en slim combineren. Op 23 mei lichtten landbouwers en adviseurs in het Europees Parlement toe welke inspanningen ze doen om geïntegreerde gewasbescherming toe te passen in de dagelijkse landbouwpraktijk. De hoorzitting gewijd aan IPMWORKS kwam op een cruciaal moment, met name in het debat over de hervorming van de richtlijn 'duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen'. Twee landbouwers deelden hun motivatie en aanpak. Daarnaast werd de cruciale rol van landbouwadvies aangekaart.
Toolbox met meer dan 150 slimme technieken
Het aanbod van innovatieve gewasbeschermingstechnieken is zo groot dat veel openlucht- en serregroentetelers door de bomen het bos niet meer zien. Via de gebruiksvriendelijke online database SmartProtect kunnen landbouwers voortaan de meest geschikte techniek voor hun situatie opzoeken. De database is het resultaat van een analyse van Inagro en andere experts in Europa. Ze toetsten de haalbaarheid en voor- en nadelen van zo'n 200 technieken af. 150 ervan bieden potentieel en zijn opgenomen in de database.
Plaatsspecifieke onkruidbestrijding in witloof
De Europese Commissie besliste om de erkenning van het bodemherbicide Bonalan in te trekken. Eerder wezen proeven al uit dat onkruidbestrijding in witloof moeilijk is zonder Bonalan. Vooral melganzevoet is moeilijk te bestrijden en kan opbrengstverliezen teweegbrengen. Daarom onderzocht Inagro de mogelijkheden van plaatsspecifieke onkruidbestrijding in witloof. Een drone bracht in beeld waar onkruid aanwezig was, met een taakkaart om het onkruid te bestrijden als eindresultaat. Het onkruid brandden we weg, een techniek die bij de biologische landbouw veelvuldig gehanteerd wordt.
Ook nieuw onderzoek gestart in glasgroenten
Ook in glasgroenten is heel wat nieuw onderzoek gestart over gewasbescherming. Onderzoek naar Cucurbit Aphid-Borne Yellows Virus in komkommer moet bijvoorbeeld meer inzicht bieden in de omstandigheden waarin CABYV zich ontwikkelt en tot teeltproblemen leidt. Dat virus woedt sinds 2021 in de Vlaamse komkommerserres, soms met grote opbrengstverliezen tot gevolg. We zoeken ook naar een duurzame strategie om een aantasting van zwart wortelrot in veldsla te voorkomen, en indien aanwezig te behandelen. Die bodemschimmel tast het wortelstelsel aan en zorgt zo ook voor grote opbrengstverliezen.