Procesoptimalisatie korte keten

Landbouwverbreding maakt van landbouwer echte manager

Korte keten zit in de lift, en dat biedt veel perspectieven en kansen. Tegelijk is "volle gas vooruit" het motto van heel wat korteketenproducenten. Stilstaan en uitzoomen, het ligt vaak niet in hun aard. Toch kan het interessant zijn om hun structurele kosten en workflow eens in kaart te brengen. Samen met partners versterken we kleinschalige voedingsproducenten in hun werking en de versterking van hun marktpositie in een concurrentiële markt.

Een SPRONG vooruit

Landbouwverbreding verplicht de boer om zich als een echte manager te gedragen. Arbeid innovatief organiseren, interne werkprocedures aanpassen en verspilling elimineren zorgen voor een efficiëntere organisatie van de productie en verkoop van kleinschalige voedingsproducenten. En dat verstevigt hun marktpositie in het korteketennetwerk! Gedurende tweeënhalf jaar begeleidden POM West-Vlaanderen en Inagro 45 kleinschalige voedingsproducenten. Wat we daaruit leerden, verzamelden we in beknopte fiches, handige rekenbladen en inspirerende filmpjes van producenten. Zuivelbedrijf Hoeve Zuid-Bellegoed en biologisch landbouwbedrijf ’t Goed ter Heule stapten in de begeleidingsformule, met resultaat. 

"Dankzij de tips heel wat gerealiseerd"

“Het afgelopen jaar hebben we dankzij de tips uit het project heel wat gerealiseerd”, getuigt Nancy Sercu van Hoeve Zuid-Bellegoed. Om hun processen zo efficiënt mogelijk aan te sturen, voerde ze samen met haar personeel enkele aanpassingen door. “Vroeger kon al ons materiaal voor de verwerking en de winkel in één opbergruimte. Door de groei van onze hoevewinkel hebben we er een bergruimte bijgenomen, maar alle materialen stonden door elkaar. Zoeken naar materiaal leidde zo tot tijdverlies. Via een workshopreeks hebben we beide bergruimtes volledig herschikt en opgesplitst om onze looplijnen te verkorten.” Daarnaast werkte Zuid-Bellegoed een planningsbord uit. “Wij hebben heel weinig plaats in onze productieafdeling. Met zelfklevende whiteboardfolie toverden we eenvoudig een overzichtelijke planning op onze diepvriesdeuren. Met magnetische strips visualiseren we de taken per dag voor de hele week. Heeft een personeelslid een taak afgewerkt, dan verwijdert hij de strip. Zo zien we het werk letterlijk verminderen.”

Weekplanning taakbord

"Bespaart ons veel tijd"

Ook Justine van ’t Goed ter Heule plukt de vruchten van het project. “Onze winkel bestaat al vrij lang. Bij de verbouwing van ons pand zetten we sterk in op efficiëntie”, zegt ze. “Voorheen was de winkel opzetten een enorm werk omdat we alle producten uit de loods of een aparte koelcel moesten halen. In onze nieuwe winkel blijft alles gekoeld in de frigo zitten. Wij vullen vanuit de frigo aan, terwijl de klanten hun producten nemen vanuit de frigodeuren. Dat bespaart ons veel tijd.” Justine introduceerde ook een formeel overlegmoment met haar personeel. “Intern overleg op het bedrijf was vroeger minder aan de orde”, getuigt ze. “Toen bespraken we de planning tussendoor. Het laatste jaar krijgen onze medewerkers meer verantwoordelijkheden die we wekelijks bespreken rond een whiteboard. Ze bepalen bijvoorbeeld wat wanneer geoogst moet worden.”

't Goed ter Heule

Ook andere voedingsproducenten aan de slag

Kleinschalige voedingsproducenten nemen beslissingen misschien vaak intuïtief of op basis van gesprekken met anderen. Via bedrijfsscans en thematische workshopreeksen leerden Inagro en POM hoe ze processen kunnen stroomlijnen om hun rendement te verhogen. De toolbox die daaruit voortvloeide kan ook anderen helpen om keuzes voortaan doordacht te maken. Tien inspirerende tips uit de toolbox stelden we voor tijdens een netwerkevenement op 1 juni bij Dierendonck Butchery. Korteketenproducenten die ook even willen stilstaan en uitzoomen, zoeken naar operationele verbeteringen of hulp nodig hebben bij strategische beslissingen, kunnen de fiches boordevol nuttige en meteen inzetbare tips raadplegen in de korteketentoolbox.

  • Vorige pagina

    << 20 jaar netwerk van bezoekboerderijen

  • Volgende pagina

    Proeven van de boerderij >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk Bedrijfsvisie