
20 jaar netwerk van bezoekboerderijen
Onder het motto ‘Met beide voeten in het echte boerenleven’ werd in 2002 in West-Vlaanderen ‘Met de klas de boer op’ opgericht, een netwerk van hedendaagse land- en tuinbouwbedrijven die klassen uitnodigen voor een onvergetelijk boerderijbezoek. De werking startte vanuit een Europees samenwerkingsproject met het Noord-Franse netwerk van bezoekboerderijen ‘Le Savoir Vert des agriculteurs’. Nog verder terug in de tijd werden de eerste ervaringen opgedaan in het project ‘Het leven te lande’ in de Westhoek.
Sindsdien zetten een tachtigtal landbouwers hun boerderijdeuren open zodat bezoekers het reilen en zeilen met eigen ogen kunnen ontdekken. De échte, hedendaagse landbouw tonen, in al zijn facetten, draagt bij aan de boer-burgerrelatie. Dat is van oudsher de voornaamste doelstelling van het netwerk.
2022, een boeiend jaar
Feestjaar 2022 was een boeiend jaar, gevuld met feestelijkheden, campagnes en extra inspanningen op het vlak van communicatie. Een greep uit de feestelijkheden...
Feestelijke voorjaarsreceptie benadrukt sterk netwerk
Landbouwbedrijven die lid zijn van het netwerk kunnen sinds de start rekenen op ondersteuning van Inagro. Via een basisopleiding, verdiepende vormingen en inspirerende workshops houdt Inagro de kwaliteit van een boerderijbezoek in stand. Daarnaast investeert Inagro sterk in de promotie en communicatie van het aanbod van de leden van het netwerk, onder meer via campagnes en gebruiksvriendelijke websites. Even belangrijk voor het netwerk zijn netwerkmomenten. Zo nodigden we alle leden in april uit voor een feestelijke voorjaarsreceptie in Open Huis in Staden. Onze ondersteuning maakt landbouwers sterker en zekerder in hun rol als gastheer en gastvrouw. Tegelijk bieden we een kwaliteitsgarantie aan de bezoekers. En daar liegen de bezoekerscijfers niet om.
Verjaardagstaart symbolisch aangesneden
Op 5 mei sneed gedeputeerde voor land- en tuinbouw Bart Naeyaert de verjaardagstaart symbolisch aan op ‘t Goed ter Heule. Niet toevallig vierden we het jubileum tijdens een klasbezoek, want daar werd de kiem gelegd voor het netwerk van bezoekboerderijen. In twintig jaar tijd evolueerde het aanbod van het West-Vlaamse netwerk van bezoekboerderijen tot een kwaliteitsvolle en gevarieerde waaier. Naast klassen kunnen ook gezinnen, families, verenigingen en (vrienden)groepen een bezoek brengen aan de boerderij. Daarnaast is er sterk geïnnoveerd, denk aan ‘STEM op de boerderij’ en ‘School@Platteland’ voor scholen en ‘Boerderoutes’ en ‘Vaderdag op de boerderij’ voor het brede publiek.
WAP-actie toont waar voedsel vandaan komt
Waar voedsel vandaan komt en hoe landbouwers (om de hoek) voor lekkers zorgen, is vandaag minder aanwezig in de parate kennis van consumenten. Met een WAP-actie, in het kader van het jubileumjaar, versterkten we de band van de schoolgaande jeugd met hun voedsel. Scholen die een boerderijbezoek boekten in september konden WAP - worst, appelmoes en patatjes of het favoriete gerecht van heel wat kinderen - winnen voor de hele klas. Gelukkige winnaar van de wedstrijd was juf Mieke De Grande van het Sint-Andreasinstituut in Brugge. Tegelijk lanceerden we een reeks filmpjes over WAP. Kinderen uit drie landbouwgezinnen vertelden over hét product van hun boerderij: worst van varkentjes die met de nodige zorg opgroeien, patatjes uit de oerdegelijke West-Vlaamse grond en appels die blozend rijpen in het West-Vlaamse zonnetje.