Torsiewieders

Blik op het onderzoek

Vooruitgang biedt de stakeholders in de Vlaamse agrosector kansen. Voor die vooruitgang is onderzoek nodig. Inagro engageert zich om uitdagingen uit de praktijk aan te pakken via onderzoek en de resultaten om te zetten in waardevol, praktijkrijp advies. Dat geldt ook voor onderzoek in biologische landbouw.

Door bij te dragen aan kennis over onder meer rassen, bodemvruchtbaarheid en biologische gewasbescherming investeren onderzoekers in de duurzame ontwikkeling van de biologische landbouw. Anno 2022 zijn ook innovatie en grensoverschrijdende ketenontwikkeling belangrijke thema's in het bio-onderzoek. Zowel op Vlaams als op Europees niveau werken we mee aan diverse projecten die dergelijke ketenontwikkeling beogen, voornamelijk in de biologische akkerbouw- en groenteteelt. We lichten drie interessante projecten uit.

Grensoverschrijdende SymBIOse

Eind 2022 sloten we het project SymBIOse af. Het Frans-Belgische project onderzocht de plaats van vlinderbloemigen in de biologische gewasrotatie. Als eiwitgewas hebben die planten een belangrijke rol in de duurzame, innovatieve en grensoverschrijdende ontwikkeling van biologische landbouw. De voorbije vier jaar legden de onderzoekers proeven aan met verschillende soorten vlinderbloemigen. Het slotevenement op 8 december in Rijsel focuste op de resultaten van één soort: de veldboon.

Veldbonen

Lokale eiwitbronnen voor pluimveevoeding

Lokaal geteelde eiwitrijke gewassen vormen een duurzaam alternatief voor geïmporteerde soja als eiwitbron in de pluimveeteelt. Nog tot midden 2026 werken we mee aan het project Optipluim, dat onderzoek doet naar de optimale teelt van eiwithoudende gewassen voor pluimveevoeding. We reiken handvaten aan voor teelt, verwerking en gebruik van vlinderbloemigen als alternatieve eiwitbron.

Soja in bloei

Quinoa als verruiming van de teeltrotatie

Quinoa is een eeuwenoud pseudograan afkomstig uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Door zijn hoge nutritionele waarde wordt het ook een supergraan genoemd. Het gewas is goed bestand tegen droogte en verzilting. Samen met partners onderzoeken we de teeltkansen van quinoa in Vlaanderen in het project QUILO. Als eindresultaat beogen de partners een teeltgids om de kennis te vergroten en digitale teeltbegeleiding en een databank (QUILOpedia) om de kennis te verspreiden. Zo willen we de stabiliteit en rendabiliteit van de teelt verbeteren zodat quinoateelt kan bijdragen aan een verruiming van de teeltrotatie.

quinoa op 10 juni 2022
  • Vorige pagina

    << Consument betrekken

  • Volgende pagina

    Biologisch boeren >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk Dossier: bio