Slotevenement SymBIOse zet biologische veldboon in de kijker
Het Frans-Belgisch project onderzocht de plaats van vlinderbloemigen in de biologische gewasrotatie. Als eiwitgewas hebben deze planten een belangrijke rol in de duurzame, innovatieve en grensoverschrijdende ontwikkeling van biologische landbouw. De voorbije vier jaar waren er proeven met verschillende soorten vlinderbloemigen. Tijdens het slotevenement focussen we op de resultaten van één soort: de veldboon.
Biologische landbouw en SymBIOse
Biologische landbouw is ondertussen de niche ontgroeit en evolueert naar een volwassen sector. De voorbije vier jaar werkten Vlaamse, Waalse en Noord-Franse partners samen in het Interreg-project SymBIOse om inzichten te brengen in onder andere de marktwerking voor granen en eiwitgewassen in de drie regio’s.
SymBIOse staat ook voor de wisselwerking tussen de vlinderbloemige gewassen en de rhizobiumbacteriën op hun wortels. Deze samenwerking zorgt voor de natuurlijke binding van stikstof uit de lucht die in biologische landbouw noodzakelijk is om de N-cyclus voor plant, dier en mens rond te krijgen. In een grensoverschrijdend netwerk van praktijkproeven is heel wat teelttechnische kennis opgebouwd en uitgewisseld.
Slotevenement
Het project rond eind dit jaar af. Tijdens het slotevenement staan veldbonen in de kijker. In de voormiddag zijn er plenaire presentaties:
- Bioforum geeft een stand van zaken van de veldbonenproductie en -handel. Stefaan Deraeve van La vie est Belle en een Franse landbouwer geven daarbij, elk vanuit hun praktijkervaring, aan hoe veldbonen kunnen bijdragen aan een regionale eiwittransitie.
- De bonenkever boort gaatjes in de rijpe bonen en is een belangrijk probleem in de teelt. Een onderzoeker van de Universiteit van Luik brengt mogelijke beheersmethoden in beeld.
- We sluiten af met een getuigenis van Eiwitboeren Nederland, een groep landbouwers die peulvruchten telen en zich inzetten voor een eerlijke vergoeding. Deze Nederlandse telers vertellen hoe ze een rendabele en faire prijs krijgen voor hun veldbonen.
De middaglunch is gratis aangeboden en bestaat uit gerechten op basis van veldbonen.
In de namiddag zijn er verschillende workshops die bepaalde onderwerpen uitspitten. Er zijn zes thema’s waaruit je twee sessies kan kiezen. Er is telkens een expert die z’n kennis deelt en daarbij is er ruimte voor vragen en uitwisseling van ideeën. Dit zijn de zes thema’s:
- Optimalisatie van veldbonenteelt door mengteelten.
- Veldbonen op ons bord: wat is de toekomst voor humane consumptie?
- Meer autonomie met veldbonen in het rantsoen van herkauwers?
- Regionaal eiwit met veldbonen in het rantsoen van varkens?
- Regionaal eiwit met veldbonen in het rantsoen van kippen?
- De oogst optimaliseren door triage op het bedrijf.
Praktisch
