quinoa ras Vikinga op 3 augustus 2022

Quinoa: teelt met kansen in Vlaanderen

Quinoa (Chenopodium quinoa) is een eeuwenoud pseudograan afkomstig uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Door zijn hoge nutritionele waarde wordt het ook een supergraan genoemd. Het gewas is goed bestand tegen droogte en verzilting. Inagro onderzoekt samen met zijn partners de teeltkansen van quinoa in Vlaanderen.

Quinoateelt in Vlaanderen

De quinoa in onze supermarkten wordt voornamelijk geïmporteerd vanuit Peru en Bolivia. Toch zien we ook kansen voor een lokale teelt hier in Vlaanderen. Het gewas is een mooie aanvulling in de teeltrotatie en komt als eiwitrijk gewas nu ook in aanmerking voor subsidies.

Supergraan van duurzame teelt

Quinoa is een teelt met een groen imago. Het is namelijk een duuzame teelt die goed omkan met droogte en verzilting en zo goed bestand is tegen een veranderend klimaat. Op vandaag worden geen pesticiden gebruikt in de teelt.

Het resultaat is een gezond eiwitrijk zaadje met een goede verhouding van alle essentiële aminozuren. Quinoa bevat daarnaast ook voedingsvezels, vitamines en mineralen en is glutenvrij.

kleine plantjes van quinoa 2021

Onderzoek sinds 2013

In 2013 werd het ‘quinoa platform’ opgericht door ILVO, Inagro, HoGent, PCG en Praktijkpunt landbouw Vlaams-Brabant. De doelstelling van dit platform was om de haalbaarheid van de quinoateelt in onze klimaatomstandigheden na te gaan. De onderzoekers slaagden erin om met middelvroege rassen goede opbrengsten te bekomen.

Quinoa Lokaal

Als vervolg hierop werd het project “Quinoa Lokaal” opgezet (QUILO). De hoofddoelstelling is het uitrollen van een rendabele gangbare en biologische quinoateelt in Vlaanderen. Het project zet in op:

  • verruiming van het rassenaanbod
  • antwoorden vinden op teelttechnische vragen
  • mechanische onkruidbestrijding

Meer info?

Bezoek de website van het project 'Quinoa Lokaal' of neem contact met ons op.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.