Quinoa: teelt met kansen in Vlaanderen
Quinoateelt in Vlaanderen
De quinoa in onze supermarkten wordt voornamelijk geïmporteerd vanuit Peru en Bolivia. Toch zien we ook kansen voor een lokale teelt hier in Vlaanderen. Het gewas is een mooie aanvulling in de teeltrotatie en komt als eiwitrijk gewas nu ook in aanmerking voor subsidies via de ecoregelingen ('eenjarige ecoteelten').
Supergraan van duurzame teelt
Quinoa is een teelt met een groen imago. Het is namelijk een duuzame teelt die goed omkan met droogte en verzilting en zo goed bestand is tegen een veranderend klimaat. Op vandaag worden geen pesticiden gebruikt in de teelt.
Het resultaat is een gezond eiwitrijk zaadje met een goede verhouding van alle essentiële aminozuren. Quinoa bevat daarnaast ook voedingsvezels, vitamines en mineralen en is glutenvrij.
Onderzoek sinds 2013
In 2013 werd het ‘quinoa platform’ opgericht door ILVO, Inagro, HoGent, PCG en Praktijkpunt landbouw Vlaams-Brabant. De doelstelling van dit platform was om de haalbaarheid van de quinoateelt in onze klimaatomstandigheden na te gaan. De onderzoekers slaagden erin om met middelvroege rassen goede opbrengsten te bekomen.
Quinoa Lokaal
Als vervolg hierop werd het project “Quinoa Lokaal” opgezet (QUILO). De hoofddoelstelling is het uitrollen van een rendabele gangbare en biologische quinoateelt in Vlaanderen. Het project zet in op:
- verruiming van het rassenaanbod
- antwoorden vinden op teelttechnische vragen
- mechanische onkruidbestrijding
Onkruid aanpakken met wiedeg en schoffel
Op het proefbedrijf biologische landbouw experimenteerde Inagro met verschillende rijafstanden en zaaidichtheden en dit met twee referentierassen. De rijafstand bepaalt welke machines kunnen worden ingezet voor de onkruidbestrijding: enkel een wiedeg bij een nauwe rijafstand of ook een schoffel bij rijafstanden van 25 cm of meer. Naar opbrengst toe zijn de resultaten niet eenduidig. In 2022 haalde het ras Vikinga een hogere opbrengst bij een rijafstand van 13 cm, terwijl we bij Zeno net een hogere opbrengst behaalden bij een rijafstand van 52 cm. Een ruimere rijafstand geeft natuurlijk ook de kans om het onkruid onder controle te houden met de schoffel. We vonden geen meerwaarde van de hogere zaaidichtheden, 300 zaden per m2 is voldoende.