Breedspoortractor

Biologisch boeren

Van oudsher voert Inagro onderzoek uit naar betere teelttechnieken via proeven op praktijkschaal. En dat is niet anders voor het onderzoek in biologische landbouw. Zo zijn de onderzoeksresultaten meteen inzetbaar. Thema's als bodembeheer, teelttechniek, biologische gewasbescherming en rassenproeven staan hoog op de onderzoeksagenda. We brengen het actuele onderzoek in kaart.

Bodembeheer

Bodembeheer is een ruim onderzoeksthema. Actuele projecten focussen onder meer op groenbedekkers en bodemkracht. In 2022 sloten we het project Groene Bodemkracht af. Daarin demonstreerden we hoeveel stikstof groenbedekkers vrijstellen in de volgteelt. Via succesvolle demodagen deelden we onze kennis over de toepassing, regelgeving en innovaties met biolandbouwers en andere geïnteresseerden. In het project SoilDiverAgro onderzoeken we nog tot eind 2024 de invloed van groenbedekkers op de biodiversiteit van het bodemleven. Om input te verminderen en opbrengst en kwaliteit te verbeteren, doen we nieuwe teelttechnieken en -systemen die de genetische en functionele diversiteit van de bodem verbeteren, ingang vinden in de biolandbouw.

ploeg

Teelttechniek

Werken landbouwers nu best kerend of niet-kerend? En hoe diep moet je dan werken? In proeven in diverse teelten vergeleek Inagro de teelttechnieken. Met ploegen wordt organische materiaal diep ingewerkt en wordt het bodemleven op de kop gezet. Een nadeel van niet-kerende grondbewerking is het vrij bewerkelijk vernietigen van (wintervaste) groenbemesters in het voorjaar. Misschien combineert de ecoploeg, ontworpen om ondiep te ploegen en bovenover te rijden, het beste van twee werelden? We verkenden dan ook de mogelijkheden van de ecoploeg. In het project "Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw" leggen we verkennende proeven aan met organische mulchmaterialen om onkruid en verdamping bodemvocht tegen te gaan.

In 2020 en 2021 voerden we op het proefbedrijf voor biologische teelt een proef uit met een aantal verschillende organische mulchmaterialen in de teelt van venkel.

Biologische gewasbescherming

Het project Zero-Fyto wil telers, onderzoekers en adviseurs informeren en inspireren over zero-fytomethoden om bepaalde plagen in de groente- en fruitteelt te beheersen. Inagro legde proeven aan in kolen, wortelen en prei. Om geïnteresseerden op weg te zetten, vatten de onderzoekers hun bevindingen samen in een videoreeks. Daarnaast onderging de waarschuwingsberichten in bio, die telers op de hoogte houden van de actuele en verwachte druk van plagen in biologische teelten, een metamorfose. In het nieuwe jasje is de dienst uitgebreid met externe teelten en onder meer polyfage plagen.

Rassenproeven

Verslagen van rassenproeven informeren land- en tuinbouwers sinds jaar en dag over de prestaties van rassen in een specifieke teelt onder bepaalde condities. Traditioneel belangrijk in het bio-onderzoek van Inagro zijn rassenproeven in aardappel, prei en knolselder. Recent voegden we daar ook de rassenproef in ui aan toe. Daarin namen we enkele rassen plantui en geplante zaaiui, geschikt voor kleinschalige teelt, op. Op de feestelijke Biovelddag van juni konden geïnteresseerde telers zich voor het eerst over deze rassenproef buigen.

Rassen Bio aardappel overzicht
  • Vorige pagina

    << Blik op het onderzoek

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk Dossier: bio