velden groenbemester

Hoe kan ik satellietbeelden van mijn veld consulteren?

Vraag je je wel eens af hoe jouw teelten het op dit moment doen, wat de huidige variatie is en hoe dit verschilt van de vorige jaren? Of wil je taakkaarten maken? Volg het gemakkelijk op via satellietbeelden.

Door een goede kennis van de variatie binnen je perceel kan je stappen zetten naar een hogere opbrengst en homogenere opbrengst met minder input, zoals meststoffen. Slechte of goede zones in je perceel volg je gemakkelijk op via satellietbeelden. Er bestaan heel wat platformen. Sommigen zijn zelfs gratis.

Kies een platform dat bij je past

Er zijn veel satellietplatformen voor landbouw beschikbaar. Er bestaan platformen die een licentiekost hebben, anderen zijn (deels) gratis. Welk platform bij jou past is afhankelijk van de precisielandbouwtechnieken die je wenst toe te passen.

Variatie kun je zien

Variatie in je perceel is vaak ongewenst. Een goede opsporing is een eerste stap om de variatie aan te pakken. Via satellietbeelden volg je zowel de huidige als historische perceelvariatie op. Het platform Watch-It-Grow stelt bijvoorbeeld taakkaarten op, op basis van de perceelsvariatie.

Historische variatie

Soms gerelateerd aan bodemproblemen, zoals ziektes of plagen, organische koolstof, vochtgehalte, verdichting, pH… Ook schaduw kan een rol spelen.

Wist je dat we op satellietbeelden nog variatie kunnen waarnemen die meer dan 5 jaar geleden plaatsvond? Werden er bijvoorbeeld 2 percelen samengevoegd, of lag er een mesthoop op het land? Wedden dat we dit nog kunnen spotten.
Eva Ampe, onderzoeksleider precisielandbouw en automatisatie

Variatie in het huidige jaar

Mogelijk het gevolg van wildschade, stormschade, ziekten of plagen, … De slechte zones kan je later in detail bekijken. Mogelijk worden hier weinig nutriënten opgenomen en is daardoor een risico op nutriëntenuitspoeling.

Gewasgroei opvolgen en linken aan weerscondities

Satellietbeeld opvolging perceel

Wil je weten hoe je gewas is gegroeid in relatie tot neerslag en temperatuur? Sommige platformen integreren ook weergegevens. Verschillende lagen met de huidige en historische weersdate, tijdsreeksen met temperatuur en neerslag kunnen aan- of uitgezet worden. Je kan er ook de groenheid gedurende het groeiseizoen opvolgen.

Taakkaarten opstellen

Via taakkaarten kun je plaatsspecifiek management gaan toepassen. Hierbij wordt de groenheid omgezet in variatie of wordt een schaduwkaart gebruikt. Belangrijk is om van een satellietbeeld te vertrekken waar de variatie goed zichtbaar op is. Dit type tools laat toe om zelf de totale gift en variatie aan te passen. De ervaring en kennis van de landbouwer zijn hier cruciaal.

Verzamel al je perceelsdata

Liet je onlangs een bodemscan uitvoeren? Zijn er bodemstalen genomen of drone vluchten? De meeste platformen integreren deze data in één portaal.

Meer weten?

Wil je zelf met satellietbeelden aan de slag?

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.