Voederen of oogsten?

1. Dieren eten rechtstreeks van de bomen en struiken
Als teler kan je ervoor kiezen om je dieren het hele jaar rond toegang te geven of ervoor te zorgen dat delen van de weide open gesteld worden tijdens door jou gekozen specifieke tijdstippen doorheen het jaar.
In de meeste gevallen wordt gekozen om beplantingen langs de perceelsgrenzen aan te planten. Maar er zijn redenen genoeg om bomen of struikenrijen dwars doorheen de graasweides aan te planten of een deel van de weide specifiek in te richten tot zogenaamde knabbelbosjes waar dieren gedurende een bepaalde periode in mogen.
Vooral bij runderen worden afsluitingen vaak dicht genoeg bij de beplanting geplaatst zodat dieren er gemakkelijk kunnen van knabbelen. Geiten zijn van nature knabbelaars die bomen en struiken tot aan de bast strippen. Wat er in de meeste gevallen voor zorgt dat de bomen of struiken niet meer uitlopen en afsterven. Geiten rechtsreeks laten knabbelen zonder goede afsluiting is dus een slecht idee.
2. Snoeisel van bomen en struiken wordt direct na de snoei tot bij de dieren gebracht
Als veehouder heb je het voordeel dat je het voedertijdstip kiest op het moment dat maximale hoeveelheid bladeren en twijgen kunnen geoogst worden. Ook is de investering in afsluiting heel wat minder en is de schade bij goede snoeitechniek beduidend minder dan bij het afknabbelen van dieren. Een groot nadeel is de extra arbeid voor transport.
3. Snoeisel wordt verwerkt als kuilvoer of pellets
Geoogste bladeren en twijgen kunnen apart of samen met gras of mais ingekuild worden. Bladeren kunnen ook gedroogd worden. Mits kwalitatieve bewaring kan het extra rantsoen van de voederbomen om het meest optimale tijdstip toegepast worden. Bovendien kan een goede bewaring een oplossing zijn voor de afname van kwaliteit en verteerbaarheid naarmate de bladeren en twijgen ouder worden. Hoewel er de laatste jaren meer onderzoek naar gedaan wordt, is de kennis over inkuilen van bladeren en twijgen en de effecten op smakelijkheid en voederwaarde nog vrij beperkt.