Gouden roos 2023

Rozenkeuring 2023

Jaarlijks gaat een internationale jury van rozenkenners op zoek naar de best presterende nieuwe roos in de Rozentuin in Kortrijk. De kweker van de best presterende nieuwe roos kreeg er op vrijdag 23 juni 2023 de 62e ereprijs ‘Gouden Roos’.

Zestien rozenkwekers uit acht landen (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Zwitserland, Polen en Zuid-Afrika) waagden dit jaar hun kans. De selecteurs brachten zo 90 nieuwe rozenvariëteiten samen, waarvan 71 rozennieuwigheden en 19 rozenvariëteiten die de jongste vijf jaar in de handel werden gebracht. Maar liefst 32 juryleden kwamen de nieuwe rozen keuren in de rozenproeftuin. “Onze keuring is telkens opnieuw hét hoogtepunt van ons rozenjaar”, vertelt Kathleen Storme van Inagro enthousiast.

Ivona van Lukasz Rojewski is Gouden Roos 2023

Naar goede gewoonte werden de rozen beoordeeld op hun geschiktheid voor de groeiomstandigheden die in (West-)Vlaanderen heersen. Opmerkelijk dit jaar was de vroege bloei van de rozen in de proeftuin als gevolg van warmte en droogte vroeg in het seizoen. Gemiddeld waren de planten ook lager en kleiner. De sterke rozen hebben zich dan ook ten volle bewezen. De kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten kregen op vrijdag 23 juni een prijs toegekend. De Heester Ivona van kweker Lukasz Rojewski behaalde het hoogste aantal punten en ontving de ereprijs: de zogenaamde “Gouden Roos”.

Gouden roos 2023
  • Vorige pagina

    << Rozenkeuring 2022 (uitslag)

  • Volgende pagina

    Rozenkeuring 2024 >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk Over de Rozenkeuring