Dreef naar kasteel 't Hooghe

Hoe het begon

De Rozentuin in Kortrijk kent een uitgebreide geschiedenis, die aanvangt in 1834. De Provincie West-Vlaanderen richtte de rozentuin op in 1959. Al meer dan 60 jaar biedt ze ondersteuning aan de sierteeltsector.

1834

Site 't Hooghe in Kortrijk verrijst net buiten de stad op de strategische heuvel langs de Doorniksesteenweg tussen Kortrijk en Bellegem. Over de bouw van het kasteel is weinig bekend. Het bevat wel kenmerken van de empirestijl, een Franse neoclassicistische kunststroming en bouw- en interieurstijl uit het begin van de negentiende eeuw.

Kasteel Rozentuin

1840

Vermoedelijk dateert de oorspronkelijke parkaanleg van rond 1840. Over de parkontwerper is niets bekend. Zeker is dat het kasteelpark een voorbeeld is van de negentiende-eeuwse Engelse landschapsstijl met glooiende gazons en majestatische inheemse en uitheemse bomen. Verscheidene monumentale en merkwaardige bomen zijn er te bewonderen.

1884

Weduwe F. Goethals-Delevigne verkrijgt een bouwvergunning om haar eigendom langs de Doorniksesteenweg 218 in Kortrijk te verbouwen.

1956

De eigenares sterft en de site wordt verkocht aan N.V. ’t Hooghe. Die doopt de site om tot regionaal recreatief park en nadien tot vormingscentrum.

1959

Het Provinciaal Tuinbouwcomité van de Provincie West-Vlaanderen legt een rozentuin aan, deels in het kasteelpark en deels in de groente- en fruittuin. De provinciale rozentuin krijgt de naam ‘Internationale rozentuin voor de Noordzeelanden’, later gewijzigd in ‘Rosarium West-Vlaanderen’.

1961

Het Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw organiseert de eerste internationale rozenwedstrijd. Zo maakt de rozentuin voortaan deel uit van een Europees netwerk van rozenproeftuinen. Sindsdien keurt een jury jaarlijks een honderdtal nieuwe rozen. De best presterende roos krijgt de erkenning ‘Gouden Roos Kortrijk’.

1964

De rozentuin wordt opgedeeld in drie delen: een demonstratietuin, een proeftuin en een historische tuin. De demonstratietuin wordt aangelegd naar een ontwerp van tuinarchitect Carlos Demeyere. Drie jaar later, in 1967, ontwerpt tuinarchitect Jacques Defever de rozenproeftuin.

Blik op demonstratietuin Rozentuin

2000

Het park is toe aan vernieuwing. Tuinarchitect Jan Swimberghe werkt een nieuw ontwerp uit voor de drie delen van de rozentuin. Hij kiest voor een formele tuin en stelt het beplantingsplan op met advies van de Vlaamse rozentelers.

2003

Het kasteel wordt bij ministerieel besluit beschermd als monument. Het park is beschermd als stadsgezicht.

2004

Tuinaannemer Silvère Vandeputte uit Deerlijk voert de heraanleg uit in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen. Sindsdien worden de rozentuinen intensief onderhouden door Inagro, met financiële steun van Stad Kortrijk.

2005

Het provinciebestuur West-Vlaanderen koopt het volledige kasteelpark met kasteelgebouw aan. Tweejaarlijks organiseert ze er een Rozenfeest om het hedendaagse gebruik van de roos en tuinaanleg te promoten.

2012

De Kortrijkse rozentuin ontvangt de Award of Garden Excellence van de World Federation of Rose Societies, een wereldwijde erkenning voor het unieke karakter van de tuin.

2018

Het kasteelgebouw ondergaat restauratiewerken. Op basis van plannen van tuinarchitect Geert Bossaert voert tuinaannemer Arbowar uit Waregem de heraanleg van de onmiddellijke omgeving uit.

  • Homepagina

    Rozentuin Kortrijk

  • Kasteelpark 't Hooghe

    Ontdek de indeling van de site >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk Over de rozentuin