Theehybride roos

Rozenkeuring in Kortrijk

Tijdens het laatste weekend van juni staat de tuin van kasteel ’t Hooghe in Kortrijk traditiegetrouw volledig in het teken van de roos. Jaarlijks gaat een jury van rozenkenners op zoek naar de best presterende nieuwe roos in de Rozentuin in Kortrijk.

Jaarlijkse keuring van nieuwe variëteiten

Elk jaar krijgen rozenveredelaars uit heel Europa de kans om hun nieuwe rozenvariëteit(en) in te zenden. De rozen worden in de proeftuin geplant en opgevolgd. Ze blijven gedurende twee jaar in de proeftuin. Jaarlijks gaat een internationale jury van rozenkenners op zoek naar de best presterende nieuwe roos. Een permanente jury beoordeelt en keurt de rozen in de proeftuin het eerste jaar driemaal en het tweede jaar tweemaal. Aanvullend komt eind juni een internationale jury langs. Alle rozen die in aanmerking komen voor de titel “Gouden Roos” zijn nog niet of hoogstens vijf jaar op de markt. Variëteiten die in de prijzen vallen, zijn gegarandeerd sterke, goed groeiende en mooie rozen.

Internationale jury in Rozentuin

De juryleden mogen zich uitspreken over de kenmerken ‘gewas’, ‘ziekte’, ‘bloei’ en ‘geur’. De aandacht van de keurders gaat vooral naar de groeikracht, de algemene ontwikkeling, de bladertooi, de weerstand tegen ongunstige groeiomstandigheden en tegen ziekten, de bloeirijkheid, de decoratieve waarde van de bloembot, de bloemopeenvolging, de vorm van de bloem, de kleur en de geur van de bloemen. Aan de kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten wordt een prijs toegekend. De roos die het hoogste aantal punten behaalt, wint de ereprijs, namelijk de "Gouden Roos".

Leidraad voor kopers

Met de keuring willen de Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de rozenliefhebbers, de selecteurs, de handel en de beroepstuinders objectief informeren over de waarde van de nieuwe rozen op de markt. De rozenkwekers vermelden de uitslagen van de verschillende rozenproeftuinen in hun catalogi. Voor de bloemenliefhebber die rozen wil aankopen, vormt dat een interessante leidraad.

Blik op de rozenproeftuin

Publiek doet mee (in 2025)

Op de laatste zondag van juni in oneven jaren organiseren Inagro en de Provincie West-Vlaanderen een evenement in de rozentuin in Kortrijk. Op die dag zetten we de rozen op een feestelijke manier in de kijker. Iedereen is welkom op het Rozenfeest. Samen met het Rozenfeest organiseren we tweejaarlijks een publieksprijs. Bezoekers kiezen hun top vijf rozen uit een bepaald deel van de tuin. Het volgende Rozenfeest is gepland in 2025.

Sfeerbeeld rozenfeest
  • Vorige pagina

    << Rozenkeuring 2024

  • Volgende pagina

    Registratie Rozenkeuring >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk De Rozenkeuring