Struikroos Gouden Roos 2022

Rozenkeuring 2022

Jaarlijks gaat een internationale jury van rozenkenners op zoek naar de best presterende nieuwe roos in de Rozentuin in Kortrijk. De kweker van de best presterende nieuwe roos kreeg er op vrijdag 24 juni 2022 de 61e ereprijs ‘Gouden Roos’.

Tien rozenkwekers uit vijf landen (België, Nederland, Denemarken, Frankrijk en Duitsland) waagden dit jaar hun kans. De selecteurs brachten zo 90 nieuwe rozenvariëteiten samen, waarvan 63 rozennieuwigheden en 27 rozenvariëteiten die de jongste vijf jaar in de handel werden gebracht. Maar liefst 39 juryleden kwamen de nieuwe rozen keuren in de rozenproeftuin. “Onze keuring is telkens opnieuw hét hoogtepunt van ons rozenjaar”, vertelt Kathleen Storme van Inagro enthousiast. 

Struikroos van Kordes is Gouden Roos 2022

Naar goede gewoonte werden de rozen beoordeeld op hun geschiktheid voor de groeiomstandigheden die in (West-)Vlaanderen heersen. Opmerkelijk dit jaar was de vroege bloei van de rozen in de proeftuin als gevolg van warmte en droogte vroeg in het seizoen. Gemiddeld waren de planten ook lager en kleiner. De sterke rozen hebben zich dan ook ten volle bewezen. De kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten kregen op vrijdag 24 juni een prijs toegekend. De struikroos Ko 10/7456-02 van kweker Kordes behaalde het hoogste aantal punten en ontving de ereprijs: de zogenaamde “Gouden Roos”.

Struikroos Gouden Roos 2022