Roos in Rozentuin

De Rozentuin vandaag

De Kortrijkse rozentuin omvat een demonstratietuin, een proeftuin en een historische tuin. De tuinen bieden een unieke rozenpracht voor rozenliefhebbers en rozenkenners. Van eind juni tot eind september is de rozentuin op zijn mooist.

Welkom

Welkom in de Internationale Rozentuin in Kortrijk. Als bezoeker kan je rustig genieten van de geur en kleur van een diversiteit aan rozen. Aan rozenkenners biedt de rozentuin een gamma aan gevestigde waarden uit het rozensortiment, van historische rozen tot rozen die door hun kwaliteiten op het vlak van gezondheid, bloei en ontwikkeling hun plaats verworven hebben. Voor wie op zoek is naar nieuw talent is er de proeftuin, waar we nieuwe variëteiten continu testen. Elk jaar opnieuw kan je er ongeveer 200 nieuwe creaties evalueren en bewonderen.

Demonstratietuin

De rozendemonstratietuin beschikt onder meer over een prachtige plantencollectie rozen. Ze is onderverdeeld in de ‘snijrozentuin’, de ‘Gouden Roos-tuin’, de ‘Engelse tuin’ en de ‘Franse tuin’. Door de verscheidene delen loopt een loofgang - een bogengang met pad -, begroeid met klimrozen en Clematis. Een Carpinushaag accentueert het pad en laat de kleurenpracht nog beter tot haar recht komen.

De demonstratietuin verzamelt rozen die perfect gedijen in ons klimaat. Tijdens je wandeling ontdek je maar liefst tweehonderd variëteiten. Het zijn stuk voor stuk kwalitatieve rozen die in de handel verkrijgbaar zijn. Elke roos of rozengroep is voorzien van de naam van de roos en de kweker.

Blik op demonstratietuin Rozentuin
 • Snijrozen

  In het deel ‘Snijrozen’ van de demonstratietuin zie je tussen de Buxushagen grootbloemige theehybriden in het volledige kleurenpalet. Theehybriden zijn rozen die een enkele roos dragen op lange stengels. Het zijn de snijrozen die je bij de bloemist koopt. Veel theehybriden in deze tuin zijn prachtige snijrozen. Prachtige treurrozen omringen de snijrozentuin in de vier hoeken. Sta zeker eens stil om te genieten van het parfum van deze kleurrijke rozen.

 • Gouden Roos

  Jaarlijks roept een jury de best presterende roos in de proeftuin uit tot ‘Gouden Roos Kortrijk’. Die roos blinkt uit in sierlijkheid van het blad, decoratieve waarde van de struik, gezondheid, weerstand, groeikracht, bloeirijkheid, bloemknop, bloemvorm, kleur en geur en aantal keer dat de struik bloeit tijdens het jaar. In dit deel van de demonstratietuin vind je alle ‘Gouden Rozen’ sinds 1990. Een lijst van alle ‘Gouden Rozen’ vind je op onze website. Geniet ten volle van deze pronkstukjes.

  > Bekijk een overzicht van alle Gouden Rozen sinds 1973.

 • Engelse tuin

  De ‘Engelse tuin’ omvat een ovaalvormig gazon, omringd door heesterrozen, trosrozen, moschata’s en bodembedekkers. De vakken worden aangevuld met vaste planten. Dat geeft de tuin een typisch Engelse uitstraling. De bloembedden zijn aangelegd volgens kleur: de wit-roze border, de roze-rode border, de roze en de geel-paarse border. De bloembedden geven je ongetwijfeld inspiratie voor je eigen tuin.

 • Franse tuin

  In de ‘Franse tuin’ omringen Buxushaagjes de verzameling theehybriden. De kleurencombinaties van de rozen in de perken accentueren de centrale cirkel. Geef je ogen de kost bij deze zachte kleurtinten. Een wandelpad omzoomt de ‘Engelse tuin’ en de ‘Franse tuin’ en leidt je langs bloembedden vol rozen die zich uitermate lenen als vakbeplanting.

Proeftuin

Elk jaar krijgen rozenveredelaars uit heel Europa de kans om hun nieuwe rozenvariëteit(en) in te zenden. De rozen worden in de proeftuin geplant en opgevolgd. Ze blijven gedurende twee jaar in de proeftuin, waar een permanente en een internationale jury ze beoordeelt en keurt. De juryleden mogen zich uitspreken over de kenmerken ‘gewas’, ‘ziekte’, ‘bloei’ en ‘geur’. Variëteiten die in de prijzen vallen, zijn gegarandeerd sterke, goed groeiende en mooie rozen. De roos die het hoogste aantal punten behaalt, wint de ereprijs, namelijk de ‘Gouden Roos Kortrijk’. Sinds 1990 krijgen Gouden Rozen een vaste stek in de Gouden Roos-tuin in de demonstratietuin.

Rozenproeftuin

Historische tuin

In de historische tuin volg je de geschiedenis van de roos door de eeuwen heen. Deze merkwaardige rozenverzameling toont je de verschijningsvormen, groei en bloei van diverse oude rozentypes onder lokale  groeiomstandigheden. In het voorjaar, meer bepaald in mei, staat deze tuin in volle bloei.

Historische tuin Rozentuin
 • Kasteelpark 't Hooghe

  << Ontdek de indeling van de site

 • Internationaal verhaal

  Ontdek het internationale karakter >>

 • Terug naar overzicht

  Hoofdstuk Over de rozentuin