Gouden Roos 2024

Rozenkeuring 2024

Jaarlijks gaat een internationale jury van rozenkenners op zoek naar de best presterende nieuwe roos in de Rozentuin in Kortrijk. De kweker van de best presterende nieuwe roos kreeg er op vrijdag 21 juni 2024 de 63e ereprijs ‘Gouden Roos’.

Zeventien rozenkwekers uit zes landen (België, Nederland, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Polen) waagden dit jaar hun kans. De selecteurs brachten maar liefst 104 rozen samen, waarvan 72 rozennieuwigheden en 32 rozenvariëteiten die de jongste vijf jaar in de handel werden gebracht. Dit jaar kregen niet minder dan 17 soorten klimrozen een plaats in de proeftuin, wat opvallend veel is in vergelijking met andere jaren. “Onze keuring is telkens opnieuw hét hoogtepunt van ons rozenjaar. Om te passen in de internationale kalender van keuringen stond onze keuring dit jaar een week vroeger gepland dan gewoonlijk”, vertelt Kathleen Storme van Inagro enthousiast.

Rosa BR 300-196 van Verschuren-Maarse is Gouden Roos 2024

Naar goede gewoonte werden de rozen beoordeeld op hun geschiktheid voor de groeiomstandigheden die in (West-)Vlaanderen heersen. “Het natte voorjaar leidde tot een duidelijk onderscheid tussen ziektegevoelige en ziekteresistente soorten", vult Kathleen Storme nog aan. De ziekteresistente rozen hebben zich dan ook ten volle bewezen. De kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten kregen op vrijdag 21 juni een prijs toegekend. De Floribunda / Polyantha Rosa BR 300-196 van kweker Verschuren-Maarse behaalde het hoogste aantal punten en ontving de ereprijs: de zogenaamde “Gouden Roos”.

Gouden Roos 2024
  • Vorige pagina

    << Rozenkeuring 2023 (uitslag)

  • Volgende pagina

    Rozenkeuring in Kortrijk >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk De Rozenkeuring