Trosroos

Rozentuin, een internationaal verhaal

De rozentuin in Kortrijk heeft een internationaal karakter. Ze maakt dan ook deel uit van een groter netwerk van rozenproeftuinen over heel Europa.

Rozenkeuring met internationaal karakter

De jaarlijkse Rozenkeuring lokt een internationaal gezelschap naar Kortrijk. Rozenveredelaars uit heel Europa dingen jaarlijks naar de prijs voor de best presterende roos in de proeftuin. Een internationale jury van rozenkenners gaat er eind juni op zoek naar de ‘Gouden Roos Kortrijk’. Varianten die in de prijzen vallen, zijn gegarandeerd sterke, goed groeiende en mooie rozen. De rozenkwekers vermelden de uitslagen van de verschillende rozenproeftuinen in hun catalogi.

Internationale jury in Rozentuin

Europees netwerk van rozenproeftuinen

Heel wat landen hebben een gelijkaardige internationale rozenproeftuin. De Internationale Rozentuin in Kortrijk maakt deel uit van een groter netwerk van rozenproeftuinen verspreid over heel Europa. Naast die in Kortrijk heeft België ook nog een rozenproeftuin in Wallonië, met name in Le Roeulx. In het buitenland zijn de meest bekende rozenproeftuinen die van Rome, Madrid, Baden-Baden, Den Haag en Bagatelle nabij Parijs. Een belangrijke reden voor de opzet van rozentuinen is nieuwe rozentypes proefondervindelijk uittesten in een bepaalde klimaatzone of land.

Internationale erkenning

Rozenliefhebbers uit de hele wereld verenigen zich in de World Federation of Rose Societies (WFRS). Die federatie van nationale rozenverenigingen uit 39 landen vergroot het contact tussen rozenkenners en de kennisstroom over de roos. Sinds 1995 kent de WFRS de Award of Garden Excellence toe aan rozentuinen die uitzonderlijk zijn dankzij hun geschiedenis, hun rozencollectie, hun educatieve of hun esthetische waarde. In 2012 viel die eer te beurt aan de Kortrijkse rozentuin.

Award of Garden Excellence