Energie

PDPO Hernieuwbare energie

Verhogen integratie hernieuwbare energie in de landbouw

Project info

Project info

Project type

PDPO

Startdatum

02/07/2021

Einddatum

15/02/2024

De productie van hernieuwbare energie bij landbouwers groeit in belang, zowel voor duurzaamheid als kostenefficiëntie. Recentelijk zijn nieuwe wetten ingevoerd of staan op het punt geïmplementeerd te worden, wat invloed heeft op de hernieuwbare energieproductie en de daarmee samenhangende kosten. Binnen dit project streven we naar optimalisatie van de integratie van hernieuwbare energie. We onderzoeken opslagmogelijkheden in batterijen, thermische opslag en de toepassing van Demand Side Management. Om dit te bereiken, voeren we metingen en berekeningen uit bij enkele representatieve landbouwbedrijven.

De resultaten worden gedeeld tijdens studiedagen en geïntegreerd in een beslissingstool die na afronding van het project beschikbaar blijft voor geïnteresseerde landbouwers. In twee beknopte kennisclips worden de basisprincipes van zonnepanelen en batterijen uitgelegd.

“Dit project wordt gefinancierd met PDPO III- middelen"
https://www.vlaanderen.be/pdpo 

Eén van de doelstellingen van het project is om landbouwers te begeleiden bij de overgang naar hernieuwbare energiebronnen. Photovoltaïsche (PV) panelen, beter bekend als zonnepanelen, kunnen een duurzame oplossing bieden, aangezien ze zonlicht direct omzetten in elektriciteit. In de land- en tuinbouwsector staan we voor een uitdaging: de productie van zonne-energie is het hoogst overdag, terwijl het energieverbruik vaak plaatsvindt in de vroege ochtend en avond.

Als landbouwer kan het voordelig zijn om in een batterijsysteem te investeren, vooral wanneer je energieverbruik samenvallt met de piekuren van elektriciteitstarieven. Met een batterij kunnen landbouwers overdag energie opslaan en 's nachts gebruiken, waardoor ze minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet en kosten kunnen optimaliseren.

Partners

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.