Geslaagde studieavond over energie voor witloof- en champignontelers
Woensdagavond 29 maart verzamelden een 35-tal witloof- en champignontelers in Inagro voor een studieavond over de vermindering van de energiekosten op hun bedrijven. Zo’n 15 landbouwers volgden de sessies digitaal. Het werd een boeiende, leerrijke en interactieve avond met concrete inzichten.
Pro's en contra's van batterij
Voor de plenaire sessies strekten we de benen voor een bezoek aan de batterij-opstelling in Inagro. Met een praktijkvoorbeeld verduidelijkte Pieter Vercruysse (Inagro) de pro’s, contra’s en de aandachtpunten van batterijopslag op schaal van een landbouwbedrijf.
Capaciteitstarief, energiezuinig koelen en warmterecuperatie
De plenaire sessies vatten aan met een verwelkoming door Stefaan Kint van het departement Landbouw en Visserij, dat het initiatief nam voor de organisatie van de studieavond. In het inhoudelijke programma stak Laurens Vandelannoote (Boerenbond) van wal met een sessie over de gevolgen van het capaciteitstarief voor de telers. Hij verduidelijkte zijn uitleg met energieprofielen van witloof- en champignonbedrijven. Ann Schenk (VCBT) deelde daarna best practices over energiezuinig koelen in de koelcel. De laatste spreker voor een welverdiende pauze was Jan-Baptist Tack (Destacx). Hij demonstreerde de mogelijkheden van een gedeeltelijke of volledige warmterecuperatie voor de champignonteler.
Quick wins en technieken voor energieproductie
Na een gesmaakte pauze bevestigde Simon Verreckt (Praktijkpunt Landbouw Vlaams Brabant) het nut van warmterecuperatie in de koeling van witlooftelers. Een kleine poll in de zaal bevestigde al snel dat 100% van de aanwezige telers dat systeem al gebruiken. Emma Vandenbogaerde (Inagro) herhaalde de quick wins om energie te besparen op je bedrijf. Pieter Vercruysse (Inagro) eindigde de studieavond met de beste technieken om eigen energie te produceren of op te slaan met als doel piekverbruik en energiekosten af te vlakken.
Inzicht in jouw gebruiksprofiel en mogelijkheden
Het is duidelijk dat de evolutie in het energielandschap ervoor zorgt dat de energieprijs enorm dynamisch geworden is. Voor jou als teler is het dan ook belangrijk om een goed inzicht te krijgen in jouw gebruiksprofiel en in te zetten op energiebesparing- en/of eigen energieproductie net daar waar de kosten het hoogst zijn. Enkel zo kan je de dynamische energiekosten beheersen.
Heb je de studieavond gemist of wil je bepaalde informatie nog eens horen? Geen probleem, de opnames van deze studieavond zijn voor iedereen beschikbaar:
- Energieverbruik op een witloof- en champignonbedrijf en gevolgen capaciteitstarief - Laurens Vandelannoote (Boerenbond)
- Inzetten op energiezuinige koeling - Ann Schenk (VCBT)
- Warmterecuperatie bij champignonteelt - Jan-Baptist Tack (Destacx)
- Warmterecuperatie bij witloofteelt - Simon Verreckt (Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant)
- Andere energiebesparende maatregelen - Emma Vandenbogaerde (Inagro)
- Meer eigen energie-invulling en piek(verbruik)en afvlakken - Pieter Vercruysse (Inagro, Enerpedia)
Meer info

