Is een batterijsysteem anno 2024 een interessante investering?
Op 23 januari hebben we ongeveer 40 landbouwers verwelkomd tijdens het slotevenement van het PDPO HE-project. Het hoofddoel van dit project was het optimaliseren van hernieuwbare energie op het landbouwbedrijf. Over het algemeen resulteren hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie en biomassa, in lagere schadelijke emissies en dragen ze bij aan het verminderen van de koolstofvoetafdruk in vergelijking met traditionele fossiele brandstoffen. Het opwekken van hernieuwbare energie op lokaal niveau biedt landbouwers de mogelijkheid om meer grip te krijgen op hun eigen energievoorziening.
Onder de vele voordelen van hernieuwbare energie schuilt ook een uitdaging: de variabiliteit ervan, die als voornaamste beperking naar voren komt. In Vlaanderen worden we geconfronteerd met onvoorspelbare factoren, zoals bewolking of windstille periodes op winderige dagen, die de energieproductie beïnvloeden. Deze variabiliteit heeft een directe impact op de productie, waardoor het moeilijk is om ons verbruik zo te sturen dat we elke daling in energieproductie kunnen opvangen.
- In de praktijk houdt dit in dat we bijvoorbeeld moeten opteren voor een grotere PV-installatie, zodat we zelfs bij verminderde productie toch voldoende energie kunnen genereren. Het nadeel hiervan is echter een hogere aanschafkost en overmatige netinjectie op zonnige dagen. Deze injectie zal echter weinig renderen omdat de vergoeding voor netinjectie relatief laag is op zonnige momenten.
- Een andere mogelijke oplossing voor deze variabiliteit is het gebruik van batterijen.
De veelzijdigheid van batterijopslag
Tijdens periodes van overproductie (meer energieproductie dan verbruik op je bedrijf) laadt de batterij op, en tijdens onderproductie levert deze de benodigde elektriciteit. Op deze manier wordt de aankoop van energie via het elektriciteitsnet zo veel mogelijk beperkt.
Maar een batterij biedt niet alleen een antwoord op variabiliteit. Met een goed gekozen omvormer kan deze ook dienen als back-up tijdens stroomuitval, waardoor het bedrijf operationeel blijft en de (levens)kwaliteit van dieren of producten niet in gevaar komt.
In het landbouwbedrijf dat in beeld komt in de video werd een tastbaar verschil waargenomen na de installatie van het batterijsysteem, wat resulteerde in aanzienlijke verlaging van elektriciteitskosten. Tijdens stroomonderbrekingen blijven alle apparaten operationeel dankzij de batterijback-up.
Een bijkomend voordeel van een batterijsysteem is de verlaging van het capaciteitstarief. Door de grote verbruikspieken en -dalen op te vangen, creëert de batterij een vlakkere verbruikscurve.
Een bedrijf met verbruikspieken tot 15 kW kan bijvoorbeeld, dankzij de batterij, deze pieken op het net terugbrengen tot 7,5 kW. Dit resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen op de elektriciteitsfactuur, vooral wanneer het capaciteitstarief afhankelijk is van de hoogte van de piekbelasting.
Ten slotte kan een batterij ook ingezet worden bij een dynamisch tariefcontract. Bij dergelijke overeenkomsten verandert je elektriciteitsprijs op uurbasis. Vaak zijn de tarieven het hoogst 's morgens tussen 7 en 9 uur en 's avonds tussen 17 en 19 uur. Door de batterij op deze piekmomenten te gebruiken, vermijd je de aankoop van dure elektriciteit. Omgekeerd wordt de batterij minder gebruikt tijdens de goedkopere daluren 's nachts, waardoor je kosten verder worden geoptimaliseerd.
Voorbeeld van toepassing bij een dynamisch tarief: de bovenste grafiek toont het verbruik zonder batterij, terwijl de onderste grafiek het verbruik met batterij weergeeft. De kostbare ochtend- en avondpieken worden vrijwel volledig opgevangen door de batterij.
Wat is het kostenplaatje?
Hoewel de prijzen de afgelopen jaren stelselmatig zijn gedaald, blijft een batterij nog steeds een relatief dure investering. Pieter Vercruysse, expert energie bij Inagro, maakte de berekening.
Wat betreft de aanschafprijs mag je rekenen op ongeveer 700-750€ per kWh voor professionele batterijsystemen. Een systeem van 50 kWh kost dus al snel zo'n 35.000€.
Niettemin bieden moderne batterijen steeds langere levensduur en betrouwbaarheid. Ze hebben een minimale verwachte levensduur van 10 jaar of 6000 cycli gebruik. Wanneer je rekening houdt met de huidige economische steunmaatregelen, resulteert dit in een gebruikskost van ongeveer 10 cent per kWh tijdens het gebruik van de batterij. In combinatie met bijvoorbeeld zonnepanelen leidt dit tot lagere energiekosten dan bij afname van het net.