Lokale teelt van kikkererwt ontketenen

Veld vol kikkererwtenplanten

Project info

Project info

Project type

Projecten relance 2021

Startdatum

15/04/2022

Einddatum

14/04/2024

In het KIKET-project slaan boeren, wetenschappers, verwerkende bedrijven en supermarkten de handen in elkaar om het potentieel van lokale kikkererwten in de praktijk te onderzoeken. We gaan na hoe de teelt een aanvulling kan zijn voor de lokale landbouw, welke de ideale schaalgrootte is en wat de mogelijkheden zijn om kikkererwten te verwerken in voedingsproducten die in de smaak vallen bij de consument.

Het KIKET-project draagt bij aan de realisatie van de Vlaamse Green Deal Eiwitshift, die de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitrijke producten in ons voedingspatroon wil verbeteren.  (De Green Deal Eiwitshift streeft naar een verhouding waarbij 60% van onze eiwitbehoefte wordt ingevuld door plantaardige eiwitbronnen en 40% uit dierlijke tegen 2030 – vandaag ligt die verhouding nog omgekeerd. De Green Deal biedt een platform voor ketenpartners uit de landbouwsector, de voedselverwerkende nijverheid, de retail, de cateringsector en de gastronomische wereld.)

Doelstellingen:

  • Awareness creëren rond (lokale) kikkererwten als een van de beloftevolle alternatieven om de eiwittransitie te maken: wat, waarom, hoe, voor wie (kansen op vlak van milieu, klimaat, business; obstakels)
  • Ketenspelers zichtbaar maken die innoveren met kikkererwten.
  • Mensen inspireren om verwerkte producten met (lokale) kikkererwten te gebruiken of er zelf mee aan de slag te gaan.

Partners

Financiers

Agentschap Landbouw & Zeevisserij

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.