Nieuwe groepsaankoop zaaizaad kikkererwten voor productie van lokale bio-falafels en hummus
Op 6 februari ging het evenement Easy Peasy door in Gent. De resultaten van 5 onderzoeksprojecten over lokaal geteelde soja, kikkererwt, gele erwt, rode nierboon en eiwitgewassen uit de serre werden voorgesteld. De inzichten werden mogelijk gemaakt door een samenwerking van 43 partners uit kennisinstellingen, de bedrijfswereld en de landbouw.
In dit nieuwsbericht zoomen we graag in op kikkererwten en spitsen we toe op:
- de resultaten van kikkererwten 2023
- de verwerkingsmogelijkheden van lokaal geteelde kikkererwten
- onze groepsaankoop voor zaaizaad van kikkererwten
Seizoen 2023, een hoopvol jaar voor kikkererwten
Door de aanhoudende regen in het voorjaar van 2023 werd de zaai uitgesteld. We zaaiden daarom pas begin mei. De gunstige temperaturen van de periode die volgde zorgde voor een snelle kieming en sluiting van het gewas. Het gewas ontwikkelde zich goed tijdens de droge periode vanaf midden mei tot juni.
Echter, tijdens de zomer zorgde de regen voor vegetatieve groei van het gewas, waardoor de afrijping in het algemeen moeizaam verliep. Begin september werd de proef geoogst en konden we gemiddeld 3,4 ton/ha oogsten. Wel is de kwaliteit van de kikkererwten lager in vergelijking met de opbrengst van 2022. Door de natte omstandigheden hadden we in de peulen kikkererwten met schot of aantasting door schimmel, waardoor triage noodzakelijk was.
Bio-falafel nuggets en hummus van lokale kikkererwten
In het project KIKET werden de verwerkingsmogelijkheden van lokale kikkererwten verkend.
- De biologische kikkererwten van het Proefplatform Agro-ecologie Hansbeke (PHAE) werden door Abinda verwerkt tot bio-falafel nuggets.
- De gangbare kikkererwten van Peas&Beans werden via Greenyard door Deldiche verwerkt tot hummus.
- Partner Delhaize engageerde zich om beide producten als proef te commercialiseren, en de verkoop goed te documenteren.
Consumenten positief!
Een 60-tal consumenten participeerden in een vergelijkende smaaktest, waarbij bio-falafel en hummus met precies hetzelfde recept, maar respectievelijk op basis van geïmporteerde en van de lokaal geteelde kikkererwten werden voorgelegd. Beide producten werden positief beoordeeld. Bovendien tonen consumenten interesse in voor lokaal geteelde kikkererwt tijdens een online bevraging. En in Delhaize gingen de producten vlot over de toonbank.
De opbrengst van de lokaal geteelde kikkererwt varieert en de kostprijs ligt hoger dan de huidige wereldmarktprijs. Er is bijgevolg nood aan een inclusief verdienmodel met risicospreiding tussen de ketenactoren. KIKET heeft alvast de haalbaarheid van een lokale keten aangetoond en de weg vrijgemaakt hiervoor.
Interesse om zelf aan de slag te gaan met kikkererwten?
Voor het vierde jaar op rij organiseren we een groepsaankoop zaaizaad en inoculum voor kikkererwt. We kiezen daarbij voor het Franse ras Flamenco, omdat de ervaring leert dat dit ras het beste aangepast is aan Belgische omstandigheden.
Kikkererwten zijn peulvruchten en kunnen, mits de aanwezigheid van de juiste bodembacteriën, stikstof uit de lucht halen om zo te voorzien in hun bemesting. Aangezien kikkererwten niet-inheems zijn, zijn de noodzakelijke bodembacteriën niet aanwezig in onze bodem. We inoculeren daarom de zaden voor de zaai.
Teken in op onze groepsaankoop!
