Ziekteverspreiding op je varkensbedrijf voorkomen door regelmatig te reinigen en ontsmetten.
Reinigen en ontsmetten zijn handelingen die maandelijks tot bijna wekelijks terugkomen op een varkensbedrijf. Door te reinigen en ontsmetten wordt de infectiedruk verlaagd en voorkom je versleping van allerlei ziekteverwekkers tussen de verschillende groepen. In dit nieuwsbericht vind je alle info rond het verloop van een ideaal reinigings- en ontsmettingsproces terug, gebundeld in een handig en overzichtelijk protocol.
Het verloop van een ideaal reinigings- en ontsmettingsproces:
- Droog reinigen
Verwijder de mest zoveel mogelijk voor het inschuimen met een schop. - Inschuimen
Schuim de hokken en het materiaal in met detergent, zo komt het vuil makkelijker los en verloopt het reinigen vlotter. - Reinigen en naspoelen
Spuit tweemaal met een hogedrukreiniger. Een eerste maal voor het reinigen en een tweede maal voor het afspoelen van de gereinigde oppervlaktes om het rondgespatte vuil te verwijderen. Reinig bij voorkeur met warm water. - Drogen
Laat de afdeling en het materiaal, indien mogelijk, goed opdrogen. - Ontsmetten
Wacht bij voorkeur tot alles droog is zodat je het ontsmettingsmiddel niet verdunt. - Leegstand
Laat de afdeling enkele dagen leegstaan, zo doodt je ook veel ziektekiemen.
Wat moet allemaal gereinigd en ontsmet worden?
- Stallen en andere plaatsen waar dieren verblijven
- Gangen en andere plaatsen waar dieren zich door verplaatsen
- Laad- en losplaatsen
- Kadaverplaats en kadavertonnen
- Materiaal, zowel groot als klein: drijfplanken, rammelaars, behandelbakje, behandelkar, …
Praktische en nuttige tips
- Plaats voor het inschuimen, reinigen en ontsmetten het groot en klein materiaal dat bij de te reinigen afdeling hoort in de afdeling zelf. Op die manier vergeet je deze niet mee te reinigen.
- Gebruik steeds erkende biociden die voldoen aan de biocidewetgeving en registreer ze in je biocideregister.
- Lees altijd de gebruiksaanwijzing van inweek- en/of ontsmettingsmiddelen om zo de juiste concentratie en inwerktijd te weten en toe te passen.
- Controleer regelmatig het reinigings- en ontsmettingsproces door het nemen van afdrukplaatjes (hygiënogrammen).
Samengevat in een protocol
Al deze info is samengevat in een handig en overzichtelijk protocol opgesteld naar aanleiding van de LEADER-projecten “Weerbaarheid in de Westhoek, van boer tot varken en terug” en “Weerbare varkens en boeren in Midden West-Vlaanderen.
Meten is weten: evalueer regelmatig wat er op jouw bedrijf circuleert
Naast het preventief voorkomen van ziekteverspreiding op je varkensbedrijf is het belangrijk om ook een goed ziektebeleid te hanteren en te weten welke ziektes op jouw bedrijf circuleren. Meer informatie rond bioveiligheid en monitoring van de gezondheidsstatus op jou bedrijf vind je hieronder en komt aan bod in onze volgende nieuwsbrieven.
Interesse in ons project?
Onze contactgegevens
Inagro An Cools 051 14 03 19 info.varkenshouderij@inagro.be |
Boerenbond Ellen de Jong 0472 34 30 76 ellen.de.jong@boerenbond.be |
DGZ Charlotte Brossé 078 05 05 23 charlotte.brosse@dgz.be |