Ziekteverspreiding op je varkensbedrijf voorkomen dankzij een goede hygiënesluis
Als varkenshouder laat je je graag begeleiden en adviseren om zo tot steeds betere resultaten te komen. Hiervoor komen verschillende mensen op je bedrijf, die vaak ook in de stallen lopen. Deze erfbetreders kunnen, via hun handen, kledij of schoenen, ziektekiemen met zich meedragen en zo binnenbrengen in jouw bedrijf. Om de gezondheid van jouw bedrijf te beschermen laat je ze best - voor het betreden van de stallen - eerst door een hygiënesluis gaan.
Een goede hygiënesluis bevat:
- een kapstok om kledij van bezoekers op te hangen;
- een kapstok met bedrijfskledij;
- een bankje (onder de kapstok);
- een doorloopdouche;
- een rek met laarzen in grote en kleine maten;
- een spoelbak;
- een wasmand;
- en een afvalbak.
Zo werkt een hygiënesluis
- VOOR het bezoek:
- Hang je kledij aan de kapstok.
- Neem een douche in de doorloopdouche en gooi de gebruikte handdoek in de wasmand.
- Trek de bedrijfskledij en laarzen aan.
- NA het bezoek:
- Gooi de gebruikte bedrijfskledij in de wasmand.
- Neem opnieuw een douche in de doorloopdouche en gooi de gebruikte handdoek in de wasmand.
- Trek je eigen kledij terug aan.
Wie gebruikt de hygiënesluis?
IEDEREEN! Vaak gaan we ervan uit als varkenshouder dat enkel externe adviseurs, veeartsen, stagairs etc. een gevaar vormen voor de insleep en verspreiding van ziektes op het bedrijf en dat we zelf, doordat we altijd op het bedrijf werken en leven, geen gevaar zijn. Niets is minder waar. Als varkenshouder is het zeker ook aangewezen om zelf gebruik te maken van de hygiënesluis. Zo voorkom je dat ook jij zelf ziektes binnenbrengt van buitenaf of deze verspreidt in het bedrijf.
TIP!
Plaats een verhoog of balk van een halve meter als hindernis/scheiding tussen de propere en de vuile zone. Dit zorgt voor een extra herinnering dat je eerst bedrijfskledij en laarzen moet aantrekken en het kan tegelijk ook dienst doen als zitbank om laarzen aan en uit te doen.
Al deze praktische tips vind je samengevat in een overzichtelijk protocol, opgesteld naar aanleiding van de LEADER-projecten “Weerbaarheid in de Westhoek, van boer tot varken en terug” en “Weerbare varkens en boeren in Midden West-Vlaanderen”.
Meten is weten: evalueer regelmatig wat er op jouw bedrijf circuleert
Het is belangrijk om op jouw bedrijf een goed ziektebeleid te hanteren en te weten welke ziektes op jouw bedrijf circuleren. Vorig week hadden we het over het toepassen van een goede quarantaine bij de aankoop van jonge gelten. Hou onze volgende nieuwsbrieven in de gaten voor meer info rond monitoring van de gezondheidsstatus op jouw bedrijf!
Interesse in ons project?
